De honingbij heeft het moeilijk. Een belangrijke oorzaak is de varroamijt. Deze mijt zorgt ervoor dat de bijen verzwakken met als gevolg dat een volk ziek wordt en uiteindelijk sterft. Een groep Amsterdamse imkers denkt met hulp van forteiland Pampus te kunnen bijdragen tot een oplossing van de bijensterfte. In de Pampus-moestuin worden daarom bijenkasten geplaatst.
De varroamijt komt oorspronkelijk uit Azië waar ze ook in bijenvolken leeft. De Aziatische bij heeft de eigenschap om ervoor te zorgen dat het aantal varroamijten beperkt blijft. Heel lang is gedacht dat de Europese bij deze eigenschappen niet heeft, maar een groep imkers die in en rond Amsterdam wonen zijn erachter gekomen dat de Europese bij tóch in staat is om de varroamijt aan te pakken.
Helaas heeft niet elk Europees bijenvolk deze eigenschappen, maar middels selectie heeft deze groep imkers bijenvolken gevonden die hoog scoren op dit hygiënisch gedrag. De imkers gaan ervoor zorgen dat er steeds meer bijenvolken met deze eigenschappen komen. Ze kunnen ervoor zorgen dat bijenvolken als gevolg van de varroamijt niet langer ziek worden. De imkers hoeven dan geen nare behandelingen meer uit te voeren om de mijt te bestrijden. Hoe meer van dit soort volken, hoe beter de resultaten zijn. Daarmee wordt bijgedragen aan een oplossing van de bijensterfte.
Hoe zorg je voor sterkere bijenvolken? Hoe voorkom je dat koninginnen met de juiste eigenschappen niet gaan paren met darren die deze eigenschappen missen? Dat kan alleen als de paring gebeurt op een geïsoleerde plek. Het eiland Pampus lijkt daarvoor ideaal. Vandaar dat er op Pampus tijdelijk 12 bijenkasten komen te staan met ‘varroamijt resistente’ volken. Deze zomer zijn de kasten met de bijen van redelijk dichtbij te aanschouwen.