Home Sport&Fit Jaap Edenbaan weer strijdtoneel NK Marathon

Jaap Edenbaan weer strijdtoneel NK Marathon

0

De marathonschaatsers prepareren zich momenteel volop voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar: het Nederlands kampioenschap op kunstijs. Dat wordt op 3 januari voor de 44e keer gehouden. Daarbij is voor het eerst sinds 2007 de Jaap Edenbaan het strijdtoneel.

Marathonschaatsen heeft zich de laatste jaren in sportief opzicht spectaculair ontwikkeld. Het niveau is enorm gestegen, de snelheden op het ijs eveneens. Kleine indicatie: bij de snelste marathon van de heren dit seizoen lag de gemiddelde snelheid over 125 ronden boven de 47 kilometer per uur. Ingmar Berga tekende daarvoor in Heerenveen. Zijn gemiddelde rondetijd was bovendien 30.4 seconden.

Ook de steeds duidelijker aanwezigheid van marathonschaatsers in de top van het langebaanschaatsen is veelzeggend. Erik Jan Kooiman, Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Irene Schouten en natuurlijk de Olympische helden Jorrit Bergsma en Carien Kleibeuker vertegenwoordigen de ‘rijders van de lange adem’.

Allemaal komen ze op 3 januari naar Amsterdam. Met plezier en vol ambitie, omdat de mooiste titelstrijd van het jaar wordt verreden op voor hen de mooiste baan van het land. Zonder dak. ,,Dit is de baan waar alle elementen uit de sport weer terugkomen in de wedstrijden. En die zijn daardoor altijd hard, zwaar en spectaculair’’, weet Carien Kleibeuker.

Ook Olympisch kampioen Jorrit Bergsma denkt er zo over. ‘Ik vind het tussen het reizen over de wereld voor de langebaantoernooien door heerlijk om de marathons te kunnen rijden. Zeker in Amsterdam, wat voor mij de leukste en sfeervolste baan van Nederland is.’ Bergsma verdedigt op de Jaap Edenbaan bovendien zijn vorig jaar in Groningen gewonnen titel. ‘Ik kijk er nu al naar uit en zal alles doen om dat roodwtblauwe pak te behouden.’

De mannen strijden over liefst 150 ronden om de Nederlandse titel, een afstand die gelijk staat aan zestig kilometer. Dat betekent 150 ronden spektakel in een moordend tempo, met demarrages, valpartijen, ploegenspel. Niets is mooier om te zien dan topsporters die afzien, tot en over de grens van hun kunnen moeten om te presteren. En dat doen de marathonschaatsers wekelijks.

‘Soms is het niet leuk meer’, bekent Bob de Vries. Zelfs de man die onlangs nog de derde tijd ooit op de tien kilometer uit z’n mouw schudde, heeft soms moeite om het allemaal bij te houden. ‘Je hebt nooit meer een momentje rust in het peloton. Het is springen, springen, springen. En je moet mee, een keuze is er niet.’

Het peloton telt momenteel tal van beresterke schaatser. Bergsma natuurlijk, maar zeker ook Arjan Stroetinga, de Fries die met vijf nationale titels recordhouder is. Of Ingmar Berga, de tweevoudig titelhouder, en ook de man die in 2007 de laatste nationale titel in Amsterdam veroverde. Zij rijden net als Bob de Vries in de ploeg A-ware/Fonterra van de extraverte coach Jillert Anema, die daarmee zo vier titelkandidaten in zijn team heeft.

Gary Hekman is een grote favoriet. De beresterke schaatser uit Kampen won dit seizoen al vier keer. Hij lijkt fitter en beter dan ooit, en kan niet wachten op zijn eerste nationale titel. ‘Die staat al jaren bovenaan mijn verlanglijstje en ik hoop dat het nu de tijd is om te oogsten’, stelt de rijder uit team Van Werven.

Frank Vreugdenhil is de andere grote favoriet. De man uit team Okay Fashion & Jeans is zo langzamerhand een expert in het boeken van spectaculaire zeges. Hij zou zomaar het hele NK op z’n kop kunnen zetten. ‘De mooiste titel is misschien ook wel de lastigste om te winnen’, vindt hij. ‘Juist omdát iedereen hem wil. Amsterdam ligt me. Laat het maar lekker zwaar worden.’

Bij de dames lijkt het aantal favorieten op voorhand kleiner. ,,Maar een NK is bij uitstek de wedstrijd van verrassingen. De favoriet wint zelden’’, weet tweevoudig winnares Daniëlle Lissenberg-Bekkering.

Irene Schouten hoort in de wedstrijd over tachtig ronden bij de favorieten, en haar ploeggenote Carien Kleibeuker zeker ook. Maar de voornaamste is misschien wel Janneke Ensing, de Drentse die dit seizoen al vijf wedstrijden op haar naam schreef. ‘Ik zou er zo drie inleveren voor die titel’, bekende de rijdster uit Gieten. ,,Maar zo werkt het niet.’’ Ook Ensing is blij met de keuze voor Amsterdam. ‘Een baan die me ligt en waar de wedstrijden prachtig zwaar zijn. Ik ben er klaar voor.’

Programma NK Jaap Edenbaan op zondag 3 januari

12.15 uur NK Masters (70 ronden)
13.30 uur NK Neo-Senioren (100 ronden)
15.00 uur NK Dames (80 ronden)
16.15 uur NK Heren (150 ronden)

Vorig artikelHet team van oost-online wenst je een mooi en gezond 2016!
Volgend artikelGroot succes: Roeien langs het Amsterdam Light Festival