Home Overzicht Jan Terlouw opent SDG House in Tropeninstituut

Jan Terlouw opent SDG House in Tropeninstituut

0
Foto Branko de Lang

Precies twee jaar nadat Nederland en de overige 192 lidstaten van de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDGs) afspraken, heeft voormalig minister Jan Terlouw het Nederlandse SDG House in het KIT aan de Mauritskade geopend.

Op vele plekken is men bezig met de SDGs, maar een fysieke ‘SDG broedplaats’ voor duurzame ontwikkeling ontbrak nog in Nederland. Er is nog niet aangeboorde potentie voor toenemende synergie en samenwerking. Meer samenhangende implementatie en het verder opschalen van de SDG’s hebben baat bij een fysieke ruimte, waar hard gewerkt wordt om kennis aan te boren, uit te wisselen en te verdiepen.

‘Wij zijn er trots op dat het SDG House bij ons gevestigd mag zijn’, zegt directeur Mark Schneiders. ‘Ons doel als het Koninklijk Tropen Instituut is een onafhankelijk toegepaste kennisinstituut voor internationale en interculturele samenwerking te zijn en bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Onze historische locatie zal dienst doen als een internationale kennis campus.’

‘Impact Hub, met meer dan 300 ondernemers en organisaties die samenwerken aan duurzame ontwikkeling, maakt al onderdeel uit van onze SDG gemeenschap’, vervolgt Schneiders. ‘Het internationale, interculturele en innovatieve karakter van KIT komt perfect overeen met de universele strekking van de SDG’s. De agenda is van toepassing op alle landen, rekening houdend met de verschillende nationale capaciteiten en niveaus van ontwikkeling”, aldus directeur Mark Schneiders.

De gemeenschap in het SDG Huis zal niet alleen vanuit het fysieke gebouw werken, maar is ook van plan om nauw samen te werken met andere SDG initiatieven die ontspringen. Het Huis zal een samenkomst zijn van diverse belangen, een katalysator voor initiatieven op het gebied van de SDGs en een ontmoetingsplek voor mensen en organisaties die geïnteresseerd en aangesloten zijn bij het SDG Huis. Alle huurders zullen gescreend worden op hun affiniteit met en bijdrage aan de SDGs. Samen zullen we de hele SDG agenda omvatten.

SDG House is een initiatief van KIT Royal Tropical Institute, SDG Charter, Worldconnectors, Maatschappelijke Alliantie, Impact Hub en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.