Home Overzicht Japans ambachtschap & design in Lloyd Hotel

Japans ambachtschap & design in Lloyd Hotel

0

Yossha, yossha, yossha!’ Met een geweldige klap van vier hamers die neerkwamen op een sake-ton, werd de eerste editie van Mono Japan geopend in het Lloyd Hotel. Mono Japan is een culturele beurs van authentiek én modern Japans ambacht en design.

Het Japanse woord Mono betekent ‘voorwerp’ of ‘product’. Mono uit Japan geeft een eigen betekenis aan schoonheid en logica. Masuru Tsuji, ambassadeur van Japan benadrukte de eeuwenlange samenwerking tussen Nederland en Japan. Die blijkt uit de kwaliteit, schoonheid en diversiteit die te zien is bij Mono Japan. De producten variëren van aardewerk, servies, textiel en kleding tot thee en sake. Tijdens het culturele programma van Mono Japan kun je als bezoeker deelnemen aan lezingen en workshops van kunstenaars en experts. Zij delen hun visie en ervaring over nieuwe en traditionele Japanse ambachten. Meer dan de helft van de exposanten presenteert zich voor het eerst in Nederland.

Veel overeenkomsten
‘Het gaat bij Mono Japan niet alleen om ambachtschap, maar juist ook om de vakmensen die hier vaak al generaties mee bezig zijn’, legt Suzanne Oxenaar artistiek directeur van het Lloyd Hotel uit. ‘Alle deelnemers aan de beurt verblijven in het hotel. Dat is het moment om elkaar en elkaars cultuur beter te leren kennen. De producten bieden ons kennis over het dagelijks leven in Japan. De mensen plaatsen deze kennis in een praktische context. Er zijn verrassend veel overeenkomsten tussen het Japanse en Nederlandse ambachtschap. Beiden worden gekenmerkt door minimale en functionele eenvoud en schoonheid. Misschien is dit juist de reden dat Nederlanders zoveel houden van Japans design.’

Bijzonder band met Japan
Sinds de opening van het hotel hebben Lloyd Hotel en Japan een bijzondere band die zich vertaalt in ideeën en designprojecten in Japan en Nederland. Deze culturele band heeft een historie van ruim 400 jaar. Het eerste Nederlandse schip dat de Japanse haven Deshima binnen voer heette ‘De Liefde’. Toen dit historische moment werd gevierd in 2010 vervulde Suzanne Oxenaar een lang gekoesterde droom. Samen met de Japanse architect Jo Nagasaka opende ze het ‘LLOVE hotel’ in Tokyo. Het is een nieuwe interpretatie van de traditionele love hotels gerealiseerd door bekende Japanse en Nederlandse designers.

Mono Japan van 4 tot en met 7 februari in het Lloyd Hotel

www.monojapan.nl