Home Rob Zwetsloot Je suis allochtoon. Ich bin allochtoon. Ik ben allochtoon

Je suis allochtoon. Ich bin allochtoon. Ik ben allochtoon

0

Je suis allochtoon. Ich bin allochtoon. Ik ben allochtoon. Ik vind het triest dat de Nederlandse overheid dit begrip afschaft en zodoende mijn identiteit ontkent. Ik woon weliswaar al tientallen jaren in Amsterdam. Maar een Amsterdammer, een echte jofele Mokummer zal ik nooit worden. Ik hoef maar een rondje door het Flevopark te fietsen om me dat te realiseren. Er zijn geen duinen. De zee is ver weg. Je bent hier niet geboren en zal er nooit helemaal bij horen. Maar dat wil ik ook helemaal niet.

Ik ben allochtoon en daar ben ik trots op. Maar die trots wordt me nu afgenomen. Mijn roots als allochtoon, mijn cultuur als allochtoon en mijn geboortegrond als allochtoon. Ik eis respect voor mijn geboortestad. Respect voor mijn roots. Mijn geboortestad is de belangrijkste stad ter wereld. Een stad die de koers van de wereldgeschiedenis ingrijpend heeft veranderd. De stad namelijk waar de boekdrukkunst werd uitgevonden. Ter bewijs daarvan staat een groot standbeeld van de uitvinder Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt aldaar.

Jaloerse stemmen en duistere krachten beweren wel eens dat de Chinezen of de Duitsers eerder waren. Maar dat is allemaal rancune, kinnesinne, roddel, achterklap, leugens en valse propaganda. U begrijpt het, ik het hier over de mooie stad Haarlem. De stad ook waar de schrijver leefde aan wie in de 20e eeuw de Nobelprijs voor de literatuur had moeten worden toegekend. Een literair genie. Een man die ook de eerste televisiepersoonlijkheid van Nederland was. Godfried Bomans.

En de stad van de man die in diezelfde 20e eeuw de mooiste liedteksten schreef. De aan melancholie en drankzucht ten onder gegane taalkunstenaar Lennart Nijgh. Deze roots draag ik met me mee. Het is een zware last maar ik draag hem met trots.

Luister maar vol nostalgie naar ‘Testament’ van Lennart Nijgh, perfecte sfeeromschrijving van mijn jeugd te 023 gezongen door Boudewijn de Groot.

En het is maar dat u dat weet