Home Sport&Fit Jeugd rammelt aan de poort bij NK Schaken in Tropentheater

Jeugd rammelt aan de poort bij NK Schaken in Tropentheater

0

De Olympische Spelen in Brazilië zijn voorbij. Nu gaat alle aandacht naar het Nederlands Kampioenschap Schaken dat aansluitend wordt gespeeld in Oost. Van maandag 22 tot met zondag 28 augustus is het Tropentheater aan de Linnaeusstraat de plaats waar het allemaal gebeurt. Oudgediende Loek van Wely is favoriet bij het NK Schaken voor mannen en titelverdedigster Anne Haast heeft op papier de beste kansen bij de vrouwen. Maar in beide categorieën rammelt de jeugd aan de poort.

Zondag werd de loting verricht tijdens een vrolijke bijeenkomst in het Tropentheater. Vier leden van het Koninklijk Concertgebouworkest mochten de opening van het toernooi opluisteren. Zij bleken allemaal schaker te zijn die regelmatig tijdens de pauzes van het orkest een potje schaak spelen. Marleen van Amerongen, de onlangs gekozen nieuwe voorzitter van de Schaakbond was er ook. Zij mocht het opnemen tegen de acht mannen en acht vrouwen die deelnemen aan het kampioenschap. Allemaal één zet. Resultaat: remise. En natuurlijk werden ook de deelnemers aan het toernooi voorgesteld.

Jorden van Foreest maakt als 17-jarige zijn debuut en is direct een serieuze concurrent van zevenvoudig kampioen Loek van Wely. Beiden kennen elkaar goed, zo was Van Wely bijvoorbeeld de coach van Van Foreest tijdens het WK Jeugd in 2105. Van Foreest komt uit een schaakfamilie: zijn betovergrootvader Arnold van Foreest werd drie keer Nederlands kampioen (in 1889, 1893 en 1902) en in het gezin van Jorden is hij niet de enige die zich op een schaakcarrière richt.

Voor de jonge vader Loek van Wely wordt het NK Schaken het tweede toernooi waarin hij wordt bijgestaan door vrouw en zoon. Het eerste, het Hogeschool Zeeland Toernooi, won hij met een toernooi-prestatie-rating van 2757. Dat voorspelt veel goeds.

Erwin L’Ami speelt door zijn werkzaamheden als secondant van Anish Giri zelf duidelijk minder toernooien en heeft de laatste jaren matig gepresteerd in de Nationale titelstrijd. Maar eenmaal op stoom kan l’Ami de wereldtop verslaan, zoals hij vorig jaar met een schitterende toernooioverwinning in IJsland liet zien.

Dimitri Reinderman won het NK Schaken in 2013 en is daarmee naast Loek van Wely de enige andere oud-kampioen in het deelnemersveld. Dimitri Reinderman, die in Oost woont, zal in oost-online dagelijks kort verslag doen.

Bij de vrouwen is Anne-Maja Kazarian als tweede geplaatst en op voorhand de belangrijkste concurrente van tweevoudig kampioene Anne Haast. De afgelopen 12 maanden boekte Kazarian veel progressie en haar elo-rating hield daarmee gelijke tred. Het is het derde Nederlands Kampioenschap voor Kazarian die in de eerste twee edities boven verwachting presteerde: in 2014 hield ze als 14-jarige met de duidelijk laagste rating goed stand en in 2015 werd ze gedeeld derde (op rating was ze nummer 7). Nu is ze op 16-jarige leeftijd een serieuze titelkandidaat.

Anne Haast heeft een moeizaam half jaar achter de rug: aan het begin van dit jaar had ze nog een rating van 2391. Zij zal gebrand zijn op een goed resultaat.

Meer informatie www.nkschaken.nl | Twitter via @NKSchaken