Het Indie-classical festival brengt mix van hedendaagse muziek en elektronische pop, in het Bimhuis en het Muziekgebouw. Met onder meer Hooverphonic & het Residentie Orkest en Joep Beving.
Tijdens dit indie-classical festival zijn in het Bimhuis en Muziekgebouw bijzondere combinaties te horen van gecomponeerde hedendaagse muziek en avant-garde popmuziek. Eerdere edities van Cross-linx brachten gevestigde namen samen met musici artiesten die op dat moment op het punt van doorbreken stonden. Een ‘festival to watch’ aldus het toonaangevende Amerikaanse muziekmagazine Pitchfork.
Hooverphonic en Residentie Orkest
Dit jaar staan de volgende optredens op het programma: Hooverphonic & Residentie Orkest Het Belgische Hooverphonic maakte naam met symfonische, dromerige ambient trip-hop die zich bij uitstek leent voor een orkestrale uitvoering. En waar anders dan op Cross-linx? In combinatie met het Residentie Orkest onder leiding van Clark Rundell zullen ze hun hits in volle orkestrale glorie ten tonele brengen.
Joep Beving & Maarten Vos
Pianist Joep Beving is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grote sterren van de neo-klassieke muziek. Zijn eerste album ‘Solipsism’ is een van de meest gestreamde klassieke albums op Spotify en leverde hem een platencontract op bij het vermaarde label Deutsche Grammophon. De filmische pianomuziek werkt vaak hypnotiserend repetitief, en dat is waar Beving en cellist Maarten Vos elkaar vonden. Maarten Vos staat bekend om zijn stemmingsvolle cello-spel, waarmee hij elektronische en klassieke klanken met elkaar verbindt. Voor Cross-linx werken zij voor het eerst samen: als duo en ook met nieuw geschreven muziek.
Poliça & Stargaze
Het Amerikaanse electro-kwintet Poliça ontstond in 2011 uit een samenwerking tussen producer Ryan Olson en zangeres Channy Leaneagh. Het tweetal ontmoette elkaar in het collectief Gayngs, waar overigens ook Justin Vernon (Bon Iver) onderdeel van uitmaakte. Hun albums werden lovend ontvangen dankzij het vernieuwende geluid en instrumentgebruik (met bijvoorbeeld twee drummers!). Samen met het ensemble Stargaze schreven ze Music For The Long Emergency, dat in februari als debuutalbum uitkomt en integraal wordt uitgevoerd op Cross-linx. De set opent met een geheel eigen versie van Steve Reich’s Music For Pieces Of Wood en nieuw werk van de Amerikaanse componist Daniel Wohl.
This is the Kit & Stargaze
De Britse Kate Stables alias This Is the Kit maakte met ‘Moonshine Freeze’ een van de mooiste folkalbums van 2017. Haar kraakheldere stem en voornamelijk door banjo aangedreven sound is betoverend mooi en kreeg alom lovende recensies. Vorig jaar sloeg This Is the Kit al eens de handen ineen met Stargaze, een van de meest avontuurlijke ensembles van dit moment. De ontstane productie werd echter maar twee keer live gespeeld. Voor Cross-linx herneemt dit gezelschap gelukkig nog voor één keer de samenwerking.
Daniel Wohl
De geboren en getogen Parijse, maar inmiddels in Los Angeles woonachtige componist Daniel Wohl wordt geprezen om de manier waarop hij klassieke muziek combineert met elektronische instrumenten. Wohl schrijft muziek voor de combinatie van Poliça & Stargaze en zal daarnaast ook in intieme sfeer te horen zijn met leden van Stargaze tijdens het Music Mining-programma.
Daniel Brandt & Eternal Something
Daniel Brandt, medeoprichter en percussionist van het ensemble Brandt, Brauer, Frick bracht recent zijn eerste soloalbum uit. Het ambitieuze en oorspronkelijke idee om een plaat met enkel bekkens te produceren liet hij uiteindelijk varen. The Eternal Something groeide uit tot bezwerende ambient met drums, keys, gitaar en trombone. Pitchfork prees Brandt vanwege zijn talent om dance en klassieke muziek te verbinden.
Brendan Faegre
Drummer, componist en bandleider Brendan Faegre werd geboren in Amerika maar studeerde in Den Haag af aan het Koninklijk Conservatorium. Hij maakt werken waarin hij alle invloeden waarmee hij is opgegroeid met elkaar verbindt. Rock en jazz-drums, maar ook klassieke en zelfs Hindoestaanse muziek vindt een weg in zijn werk. Speciaal voor Cross-linx creëert de Amerikaan een geheel nieuw stuk waarin hij drums en analoge synthesizers combineert.
Alistair Sung
De uit Sydney afkomstige cellist Alistair Sung is ook een van de leden van het ensemble Stargaze. Voor zijn solowerk laat hij zich inspireren door de verhouding tussen mens en machine: over de steeds groter wordende rol van technologie in onze samenleving. Het klassieke cellogeluid combineert hij met de elektronische variant. Sung speelt muziek van o.a. Daniel Wohl, Son Lux en Michael Gordon.
Cross-Linx 2018 op 2 maart in het Bimhuis en Muziekgebouw aan ’t IJ. Aanvang 19:00 uur. Tickets € 17,00 / € 20,00