Home Rob Zwetsloot Johan Cruijffhuis

Johan Cruijffhuis

0

Vorige week was ik in Glasgow. Daar hebben ze een Paleis voor Volksvlijt. The peoples palace. Daar was een tentoonstelling met Schotse cartoons. En wie hing er daar prominent tussen al die tekeningen van beroemde en bekende Schotten? Op een ereplaats. De beroemdste Hoi Amsterdammer van de afgelopen honderd jaar. Johan Cruijff.

Johan Cruijff, begenadigd voetballer. Geliefd bij Ajax, Feijenoord en Barcelona. Johan Cruijff die meerdere malen gehakt maakte van de Glasgower voetbalclubs, het katholieke Celtic en het protestantse Rangers. Voor de Schotten een grootheid. Een icoon. Een man wiens verdiensten niet genoeg geeerd kunnen worden. Vergelijkbaar met Nelson Mandela  Koningin Elisabeth en Winston Churchill die daar ook hingen.

Want laten we niet vergeten dat Johan Cruijff meer was dan een voetballer. Hij was zanger, zakenman, filantroop en filosoof. Een boek met zijn belangrijkste uitspraken ging als warme broodjes over de toonbank. Zijn adagium ‘elk nadeel hep ze foordeel’ is bijvoorbeeld in het algemeen taalgebruik doorgedrongen. Of was het ‘elk foordeel hep ze nadeel’ daar wil ik vanaf zijn.

En wat doet Amsterdam voor deze heilige, deze door God gezondene? De wijze uit de Watergraafsmeer, geboren en getogen in Betondorp. Heilige grond die ons ook andere grote denkers zoals de gebroeders van het Reve schonk. Hebben ze dat stadion in de Bijlmer al naar hem genoemd? Zijn er al plannen voor een standbeeld? Een Johan Cruijff instituut. Krijgt hij een straat? Een plein? Een gracht?

Het is geen toeval dat zijn initialen dezelfde zijn als die van Jezus Christus. Want Johan was een ziener. Een profeet. Een heilige. En daarom moet het huis in de Akkerstraat waar deze J.C. opgroeide een museum worden. Een bedevaartsplaats. Zodat volgelingen, fans, bewonderaars uit alle windstreken daar heen kunnen. Om respect te tonen. Om  te rouwen. Om te wenen. Om J.C. te gedenken. Zodat hij een waardige gedenkplaats heeft. Net zoals de enige andere  Amsterdammer waarvan in Glasgow een portret in een museum hangt. Rembrandt.

Rembrandt heeft hier in  Amsterdam wel het Rembranthuis. J.C. moet de volgende worden.

En het is maar dat u dat weet.