Home BoekvandeWeek Jón Kalman Stefánsson: ‘Het verhaal van Ásta’

Jón Kalman Stefánsson: ‘Het verhaal van Ásta’

0

14 Een aantal jaren geleden las ik Vissen hebben geen voeten van Jón Kalman Stefánsson en sindsdien ben ik verkocht. Ik las in korte tijd al zijn boeken die in het Nederlands zijn verschenen. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar de verschijning van zijn nieuwe boek Het verhaal van Ásta. Ook deze keer heeft Stefánsson weer een pareltje afgeleverd.

In zijn kenmerkende poëtische stijl schetst Stefánsson het leven van ‘de kleine man’ en de zoektocht naar geluk. Ook Ásta en haar vader streven dit geluk na, maar weten het niet te vinden. Beiden zijn vol spijt over de keuzes die zij wel en niet in het leven hebben gemaakt, maar weten het tij helaas niet te keren. Beetje bij beetje onthult Stefánsson hun verhaal. Een ontroerende vertelling, waarbij de schrijver nooit veroordelend is, maar zijn personages portretteert met al hun talenten én gebreken.

De verhalen van Stefánsson spelen zich hoofdzakelijk af in IJsland. Hij beschrijft verschillende periodes uit de geschiedenis en weet met zijn beeldende manier van schrijven het IJslandse platteland tot leven te wekken.

_____

Het verhaal van Ásta is geschreven door Jón Kalman Stefánsson
vertaald door Marcel Otten en
verschenen bij uitgeverij Ambo Anthos
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145