Home Groen Jonge ooievaar Park Frankendael geringd, gewogen en gemeten

Jonge ooievaar Park Frankendael geringd, gewogen en gemeten

0

De bekende ooievaarsringer Engbert van Oort heeft het jong uit een aantal ooievaarsnesten in Amsterdam geringd. Na een bezoek aan het Vondelpark kwam hij naar Park Frankendael. Daar moest de brandweer met een ladderwagen het mogelijk maken het jonguit het nest op de schoorsteen bij de kinderspeelplaats te halen.

Beeld Hans Heitgeert

Naast het ringen woog en meette Engbert van Oort de jonge vogel. Ze zijn in goede gezondheid en na een kwartiertje werden de geringde ooievaar weer veilig in het nest teruggezet. Ieder jaar worden de jonge ooievaars in Park Frankendael geringd als ze ongeveer vijf weken oud zijn. Door het ringen worden de vogels als individu herkenbaar, waardoor ze eenvoudig kunnen worden gevolgd. Die gegevens leveren inzicht op in het leven van ooievaars.

Verzamelen van gegevens
Het ringen voor alle vogelsoorten wordt landelijk georganiseerd door het Vogeltrekstation te Arnhem. Daar houdt men ook de gegevens van alle geringde vogels bij. Op die manier wordt inzicht verkregen in het verplaatsingsgedrag van een vogel en en hoe oud deze is geworden. Het Vogeltrekstation verzamelt van ooievaars nog een extra gegevens over bijvoorbeeld de voortplanting en verspreiding. Van het broedgedrag wordt bijgehouden met welke partner een specifieke ooievaar broedt in een bepaald jaar, op welk nest en het aantal jongen dat uitvliegt.

Vorig artikelDeze zomer opent luxe appartement in oude kraan op KNSM-eiland
Volgend artikelVrouwelijk toilet-expert Bettina Moellring over plassen binnen en buiten