Juanito Makandé & Canijo de Jerez zetten Q-Factory op z’n kop

0

Nederland is deze dagen in de ban van flamenco. Grote sterren en getalenteerde jonge makers zijn te horen en te zien tal van zalen als het Bimhuis en het Muziekgebouw. In Q-Factory stonden Juanito Makandé & Canijo de Jerez op het podium. Ze traden voor het eerst op in Nederland.

oo-tv was erbij. Regie en interviews Anita Mizrahi. Beeld, geluid en montage lyk burggraaff.

De in Spanje immens populaire Juanito Makandé is een vrijgevochten zanger, componist en producer uit Cadiz. Hij mixt traditionele flamenco met funk en jazz. Hij won een prestigieuze prijs met ‘Muerte a los pájaros negros’. De Independent Music Awards riep het uit tot het ‘beste flamencoalbum’.

Na meer dan 10 jaar en zes albums met Los Delinqüentes vond Canijo de Jerez het tijd voor een solocariere. Zijn eerste twee albums ‘El nuevo despertar de la farándula cósmica’ en ‘La lengua chivata’ waren meteen een schot in de roos. Beide albums werden in Spanje uitgeroepen als beste album van het jaar tijdens de Independent Music Awards. De muziek van Canijo de Jerez is het beste te omschrijven als een frisse Spaanse lente-bries.