Home Lezen en schrijven Jubilerende Linnaeus Boekhandel viert feest met Herman Koch

Jubilerende Linnaeus Boekhandel viert feest met Herman Koch

0

Gezellige drukte heerst er op zaterdagmiddag 5 november in de Linnaeus Boekhandel aan de Middenweg. Lezers uit de buurt komen met het hele team medewerkers vieren dat de boekhandel 25 jaar bestaat. Er is muziek, er zijn toespraken, drankjes en hapjes.

Door Arie van Tol | Beeld Eddy Ellert

In de ochtend stonden al Ronald Rhebergen – voorlezen aan jongste klanten – en Jacques Versteeg – vertelvoorstelling ‘Over een Kleine Mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ – op het programma. Jaap Boots heeft voor de gelegenheid zijn oude stiel opgeplakt: plaatjes draaien. Felicitaties gaan naar de medewerkers. Buurtgenoten groeten elkaar. Oude bekenden maken een praatje. Boeken zijn even bijzaak.

25 jaar geschiedenis
Om half 3 stopt de muziek en kondigt medewerker Jan de eerste twee sprekers aan. Oud-eigenaar Jannie Kuperus haalt herinneringen op. Aan hoe 25 jaar geleden de Linnaeus Boekhandel van meet af aan een warm onthaal kreeg van de buurt. Hoe er op nummer 39 klein werd begonnen, verhuisd werd naar het veel ruimere 29 en ook daar later met een uitbouw nog weer werd uitgebreid.

Anja Duitsmann (l) de huidige eigenaar van Linnaeus Boekhandel en Jannie Kuperus (m), de oprichter en vorige eigenaar. En Herman Koch.

Gedroomde opvolger
Anja Duitsmann was vijf jaar geleden de logische en gedroomde opvolger, wat Jannie betreft. Anja klopte ooit aan bij haar omdat ze het vak van eigenaar boekverkoper verder wilde leren en ooit een eigen boekhandel wilde beginnen. Die eigen boekhandel werd dus de Linnaeus Boekhandel.

Applaus voor het team
In haar korte toespraak noemt Anja wat er zoal naast het verkopen van boeken gebeurt. De regelmatige presentaties, de Week van het Korte Verhaal, de samenwerking met Schrijvers uit Oost, Oba en tot voor kort met Bookalicious en nog veel meer. Vervolgens laat ze het hele team naar voren komen om een hartelijk applaus in ontvangst te nemen.

Linnaeus Boekhandel in volgende Koch
Dan gaat de microfoon van Anja via Jan naar Herman Koch. Dat Herman naast een bekende schrijver een prettige spreker is daar profiteert vooral ook de buurt van. Ook nu verhaalt hij op mooie wijze van zijn verleden in en met Oost naar een heel toepasselijke apotheose. Hij draagt de eerste zinnen van zijn (denkbeeldige?) volgende roman voor; daarin zal voor het eerst in één van zijn boeken herkenbaar sprake zijn van de Linnaeus Boekhandel.

Het jubileumboekje van Auke Kok, gepresenteerd door de schrijver zelf.

Jubileum boekje van Auke Kok
Schrijver en journalist Auke Kok leidt de aanwezigen met zijn toespraak naar het onderwerp van het boekje De Ontmoeting: het gewone meisje Corrie den Held dat in 1944 trouwde met landverrader Anton van der Waals. De Ontmoeting is een speciale jubileumuitgave van de Linnaeus Boekhandel en heeft als inhoud een bewerkt hoofdstuk van Oorlogsliefde van Auke Kok (uit 2010). Elke bezoeker van de boekwinkel op feestelijke dag krijgt een exemplaar mee.

Echte Lezers Quiz
Het is tijd voor al dan niet alcoholisch nat, noten en speciale hapjes. En de praatjes maken weer even plaats voor de plaatjes. Tot Jan Lidewijde Paris met de Echte Lezers Quiz aankondigt. Een eerste heel gemakkelijke vraag wordt gevolgd door vier heel moeilijke. Maar er blijken Echte Lezers onder het publiek aanwezig te zijn: winnaars dus dit keer. Een echte oorkonde krijgen ze mee naar huis. De anderen nemen nog een drankje en keren dan even tevreden huiswaarts. Het is en blijft geweldig om zo’n bijzondere boekhandel in de buurt te hebben!