Home Overzicht Julius Vischjager door zijn collega’s geëerd in Nieuwspoort

Julius Vischjager door zijn collega’s geëerd in Nieuwspoort

0

Het was een grote dag voor hoofdredacteur Julius Vischjager van de The Daily Invisible. Hij werd op 28 januari tachtig. Deze in Haagse kringen bekende verschijning uit Oost werd in Nieuwspoort gefêteerd door zijn Haagse vrienden, een illuster gezelschap van politici en parlementair journalisten. Willem Hendrik de Beaufort had de organisatie op zich genomen op initiatief van Gerda Spruit, die waakt over Julius’ welzijn.

Beeld Stef Vischjager

Joost Vullings benoemde Julius namens de parlementaire persvereniging tot ‘lid van verdienste van de parlementaire pers’. Verder werd hij bediend van zijn eigen recept met een vertederend vertederingsconcert met muziek van Debussy en Brahms door de jonge pianist Sam Sandfort. Zijn vrienden hadden een Daily Invisible samengesteld bij wijze van liber amicorum. Een unieke uitgave met bijdragen van onder meer Gerrad van der Wilk, Dick Dolman, Max van Weezel en Mark Rutte, die ook nog even tijd vond om Julius te feliciteren.

Iedere twee weken
Julius Vischjager journalist, hoofdredacteur, fotograaf, uitgever en enige medewerker van The Daily Invisible, voor zover bekend de enige handgeschreven krant ter wereld. Hoewel de naam van de krant anders doet vermoeden verschijnt de krant (bijna) iedere week. Soms ook niet, dat is afhankelijk van het humeur van Julius en ook zijn gezondheid. Hij verkocht zijn krant in menig café met de aanbeveling dat het blaadje verzamelwaarde bezit. Een abonnement was ook mogelijk, voor 54 gulden voor een half jaar en 95 gulden voor een heel jaar gleed The Daily Invisible om de wtee weken in de brievenbus.

Julius Vischjager en Mark Rutte

Wekelijkse persconferentie
Vischjager had met zijn krant bijna dertig jaar lang het unieke voorrecht dat hij tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president op de voorste rij te zitten en de laatste vraag mag stellen, waarna de minister-president meestal zelf het vaak wat kolderieke antwoord in The Daily Invisible schreef. Toen premier Balkenende de wekelijkse persconferentie van Nieuwspoort verplaatste naar het Ministerie van Algemene Zaken, is Julius Vischjager dit privilege tijdelijk afgenomen. Na protesten is het hem teruggegeven.

Vertedertingsconcert
Vischjager is ook pianist en heeft onder andere Chopin, Scarlatti, Schumann, Mozart, Bach en Beethoven op zijn repertoire. Hij is de uitvinder van het zogenaamde vertederingsconcert, een door hem gegeven concert dat hij op uitnodiging van diverse politici geeft.