Home Eten&Drinken Kaasfondue is hot

Kaasfondue is hot

0

Sinds de opening in september zit Fondue Oost aan de Javastraat 49 vol. Verrassend is dit niet, want zussen Leslie en Sarah Reijnen en partner Robbert Ros hebben al twee succesvolle zaken in deze straat: Walter’s en The Walrus & The Carpenter.

Tekst Simone Slotboom | Foto’s Marcel Cnock | IJopener

Keuze genoeg bij Fondue Oost. Van klassiek tot truffel, pittige el nacho of fromage blue en groene kruiden en look. Wij namen truffel en vooraf een kleine plank met gerookte zalm, Tallecio, droge worst van het hert en San Daniele-ham. Toe natuurlijk de chocoladefondue met vers fruit, koekjes en marshmallows. Waarom de zaak goed loopt, is meteen duidelijk. Het eten is zalig, de bediening professioneel en persoonlijk, en het is huislijk gezellig. We spraken met Sarah Reijnen.

Mede-eigenaresse Sarah Reijnen, trots op Fondue Oost.

Wat is het idee achter Fondue Oost?
‘De liefde voor kaasfondue is er met de paplepel, of beter: met de fondueprikker, ingegoten. Met de familie thuis zaten we altijd gezellig om de fondue. Eenmaal op kamers in Amsterdam, zocht ik naar plekken om met vrienden te fonduen. Er was niet veel waar je fondue met kwaliteitskaas krijgt. Vaak kwam het uit een pakje. Later ging ik naar de kaasboer om de hoek en stelde mijn eigen fondue samen.’

Hadden jullie verwacht dat dit concept zo zou aanslaan in de buurt en hoe verhoudt Fondue Oost zich tot jullie andere zaken?

‘Dat het een succes zou zijn, zagen we aankomen door alle positieve reacties op social media. Maar zeven avonden per week bomvol, hadden we nooit durven dromen. Fondue Oost zit onze andere zaken niet in de weg. Bij Walter’s drink je IJ-biertjes, gin-tonics en mooie wijnen en blijf je hangen voor een sappige burger of steak. Bij The Walrus & The Carpenter ga je voor een goede fles wit met oesters, gevolgd door een mooi plateau fruits de mer.’

Wat is jullie fascinatie met de Javastraat?
‘We houden alle drie van de Javastraat. Zelf woon ik al jaren om de hoek en doe er graag mijn boodschappen. Bij de vele slagers, bakkers en groentewinkels lopen de hele dag mensen uit diverse culturen in en uit. Dat maakt het bruisend. Het fijnste aan de straat is het vriendelijke dorpse karakter. Mensen groeten elkaar zonder elkaar te kennen. Ook ondernemers onderling trekken goed met elkaar op. Toen Walter’s opende, kwamen alle ondernemers uit de straat zich voorstellen en ons succes wensen. Ik voelde me meteen welkom.’

‘Natuurlijk kun je goedkopere gruyère krijgen en misschien proeft niet iedereen het verschil, maar wij proeven het wel’

Wat is je eigen favoriete kaasfondue en waarom?
‘Zo lastig! Ik vind ze allemaal lekker. Ook alle sides. Ons stokbrood komt van bakkerij Kardas uit de Javastraat en is perfect gebakken. Je proeft aan alles bij Fondue Oost dat het van goede kwaliteit is. Natuurlijk kun je goedkopere gruyère krijgen en misschien proeft niet iedereen het verschil, maar wij proeven het wel.’

Wat vind je het leukst aan werken in de Indische Buurt?
‘Dat zijn de gasten: zo vriendelijk en enthousiast. Ik werk lang in de horeca, maar nergens is de sfeer zo relaxed als hier. Ons publiek is een mooie mix: jong, oud, mensen met hoge en lage inkomens en uit allerlei culturen. Onze gasten maken onderling contact. Dat was al zo bij Walter’s. Bij Fondue Oost gebeurt dit weer.’

Het personeel valt op door de professionele en persoonlijke service. In de zaak hangt een amicale sfeer. Hoe zijn jullie aan dit team gekomen?
‘Manager Lewis is een fijne gezellige vent die eerst bij Walter’s werkte. Vanaf de opening is hij keihard bezig, de drukte nam almaar toe. Vrienden van Lewis kwamen helpen en door de goede sfeer zijn ze gebleven. Ook in de keuken staat een vriendenteam. Zij zijn al jaren bij ons en hebben zich bewezen bij Walter’s. Begonnen in de afwas en opgeklommen tot kok, runnen ze nu samen met onze executive chef Jelger de keuken bij Fondue Oost. Het is geweldig als je lang met jonge mensen werkt en ziet hoe ze zich ontwikkelen. Ik ben enorm trots op ze.’

Fondue en kerst horen een beetje bij elkaar. Gaan jullie nog iets speciaals doen met de feestdagen?
‘We zijn op tweede kerstdag open en verwachten ook vóór de kerst veel mensen die in de kerstsfeer willen komen. We gaan de zaak natuurlijk lekker “kerstig” aankleden en we zijn nu bezig met een speciale kerstfondue. Die maken we in december bekend.’

Fondue Oost | Javastraat 49 | www.fondueoost.nl

In de bediening: Vincent, Samir, Hanno en Elbert (vlnr).