Home Uit In Oost Kamerkoor JIP zorgt voor nieuwe beleving kerstfeest

Kamerkoor JIP zorgt voor nieuwe beleving kerstfeest

0

Kamerkoor JIP deinst er niet voor terug om met muziek originele, actuele thema’s bespreekbaar te maken. Met een programma dat geheel bestaat uit werken van vrouwelijke componisten zet het kamerkoor een kerstprogramma neer rondom de thema’s vrouwelijkheid, geboorte, licht en duisternis. Op 16 december treedt Kamerkoor JIP op in de Oosterkerk.

‘De muzen waren meisjes, maar de jongens schreven de muziek’, noteerde Joep Stapel dit voorjaar in een reportage over vrouwelijke componisten. Hoewel vrouwen eeuwenlang geïnspireerd, geluisterd, gedanst en gezongen hebben, was en is er vaak maar weinig aandacht voor muziek die geschreven is door vrouwen.

Geboorte van het licht
Kamerkoor JIP grijpt de periode rondom kerstmis en het midden van de winter aan om op muzikaal vernieuwende wijze de vrouwelijke kwaliteiten te vieren. De winterzonnewende en kerst zijn van oudsher vieringen van de geboorte van het licht in de duisternis waarin ontvankelijkheid voor het nieuwe leven centraal staat.

Vrouwelijke componisten
IP roept met muziek van louter vrouwelijke componisten een nieuw midwinterritueel in het leven, door zangers en publiek mee te nemen in een abstracte en wonderlijke klankwereld van geboorte, vruchtbaarheid en licht. Met een concert, waarin uiteenlopende vocale muziek, ruimtelijke enscenering, licht- en geluidstechnieken, een speciaal geschreven kerstverhaal en een tentoonstelling een bijzonder geheel vormen, opent JIP de weg voor een nieuwe beleving van het kerstfeest.

Vrouwelijke kunstenaars
JIP werkt bij dit concert samen met vier vrouwelijke kunstenaars. Tijdens de concerten zal celliste Emma Kroon het koor begeleiden bij onder andere een gloednieuw werk van Evelin Seppar dat zij speciaal voor Kamerkoor JIP heeft gecomponeerd. Schrijfster Lasse van Strien schrijft op basis van de muziek een modern en abstract kerstverhaal dat te horen zal zijn tijdens het concert. De kunstenares Barbara Ilse Petzold Horna heeft in reactie op het totale concertprogramma nieuw werk geschilderd dat samen met bestaand werk voorafgaand aan en tijdens het concerttentoongesteld zal worden.

Concert Kamerkoor JIP op 16 december 20.15 uur in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1. De tentoonstelling is voorafgaand aan de concerten te bezichtigen vanaf 19.30 uur, in de pauze en na afloop van het concert. Kaarten: € 12,00 | € 6,00 (kinderen/studenten). Check www.kamerkoorJIP.nl | www.facebook.com/kamerkoorJIP.