Nog dit jaar zullen in Middenmeer-Noord, het gebied globaal tussen Linnaeuskade, Hogeweg, Archimedesweg en Galileiplantsoen, de rioleringen en het gasnet worden vernieuwd en de straten en stoepen opnieuw worden bestraat. Volgens het plan van de gemeente zouden er grijze, betonnen stoeptegels komen. Veel buurtbewoners vinden dat lelijk.
Tekst Jaap Kamerling | Foto Gerard Valentijn
In het kader van de nieuwe vorm van burgerparticipatie, Stem van Oost, deed een groep bewoners met als woordvoerder Meta Bekkering, het voorstel om in alle stoepen rode klinkers toe te passen. Op het nieuwe platform kon iedereen zijn mening geven en niemand bleek tegen. Ook in de officiële inspraak klonk een luide roep om rode klinkers. Deze passen veel beter bij het fraaie, negentiende eeuwse karakter van de buurt en ook in andere buurten van Oost, zoals bijvoorbeeld in de Balistraat zijn rode klinkers gebruikt. Ook willen veel bewoners overal in het gebied de pittoreske Ritter-lantaarns met de antieke armaturen en kronen.
Twee ‘moderne’ versies van de Ritter staan nu te detoneren tussen de echte Ritters
Zeven verschillende lantaarns
Het goede nieuws is nu, dat dankzij de inspraak overal in de Middenmeer-Noord nu toch rode klinkers op de stoepen zullen komen. En wat de lantaarns betreft zal sowieso over tien jaar, als de nieuwe ledverlichting komt, het huidige ratjetoe aan lantaarns worden vervangen door de klassieke Ritter-lantaarns.
Stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel verklaart tegenover Dwars, dat die lantaarns er in Middenmeer-Noord er misschien nu al zullen komen als dat financieel haalbaar is. ‘En als de led-verlichting al eerder komt, zou dat een aanleiding kunnen zijn ze eerder te vervangen’.
Probleem is daarbij wel, dat de huidige lantaarns – wel zeven verschillende types! – eigenlijk pas over tien jaar zijn afgeschreven. Dat er in de Balistraat en elders wel al Ritter-lantaarns zijn geplaatst, komt mede doordat de bevoegdheid omtrent vervanging destijds nog bij het stadsdeel lag. Inmiddels ligt deze al een paar jaar bij de centrale stad. Het stadsdeel gaat echter proberen ook nu al de lantaarns te vervangen in Middenmeer-Noord.
Op het Hogewegpleintje zijn bij de herprofilering tien jaar geleden, met de plaatsing van de fontein, wel al Ritter lantaarns gekomen. Een paar jaar later is er een lantaarn kapot gereden door een automobilist, die veel te hard reed en het pleintje op schoot. Die ene lantaarn werd toen vervangen door een ‘moderne’ versie van de Ritter en staat al jaren te detoneren tussen de echte Ritters. Onlangs is er zelfs een tweede afwijkende lantaarn langs het pleintje geplaatst. Ze zullen nu of op termijn worden vervangen.
Ondergronds parkeren
Een ander voorstel in het kader van Stem van Oost is om parkeerplaatsen te vergroenen door gras in perforaties tussen de parkeertegels de kans te geven te groeien. ‘De bestuurscommissie staat sympathiek tegenover dat idee en wil daar, waar dat kan, wel mee gaan experimenteren’, maar Ivar Manuel voegt daar aan toe: ‘De omstandigheden zijn daar niet overal gunstig voor’. Op de Jan Vroegopsingel vlakbij de Amstel kan het in elk geval en daar zal het het eerst worden toegepast.
Ook op de Linnaeusparkweg zou dit soort vergroening mooi zijn, maar je zou daar volgens hem ook kunnen denken aan een groene strook in het midden en dan parkeren onder de grond. ‘Daar zal GroenLinks het wel niet mee eens zijn,’ voegt hij eraan toe.
Proefballonnetje
‘GroenLinks is altijd voorstander van meer ruimte voor groen, voetgangers en fietsers,’ vertelt Daphne Meijer van GroenLinks. ‘Een voorstel om ondergronds te parkeren in de Middenmeer is nooit voorbij gekomen – een proefballonnetje,’ concludeert ze. ‘Parkeergarages zijn echter peperduur en elders in Oost staan ze goeddeels leeg.’ Maar ze gaat graag in gesprek over minder auto’s op straat.