Home Groen Katten in Transvaal bestaat 5 jaar en viert feest

Katten in Transvaal bestaat 5 jaar en viert feest

0

Buurtcommunity Katten in Transvaal bestaat alweer vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd op 21 april in de Krugerkamer op het Krugerplein. Katten in Transvaal wil contacten tussen buurtbewoners in en rondom de Transvaalbuurt stimuleren rondom de gezamenlijke liefde voor katten.

Tekst Kirsten de Wit | Foto Hans van den Bosch

Stel je het volgende voor: je loopt met de hond in het park en komt de man met die grote herdershond tegen die schuin tegenover je woont. Wanneer jullie elkaar tegen komen, worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld over de honden en over de buurt. Op weg naar huis kom je ook nog die oudere vrouw met haar poedel tegen, waarvan je weet dat die een straat verder woont. Toen zij laatst ziek was, heb je haar geholpen met boodschappen. Ook haar heb je leren kennen via de honden. Een fijne bijkomstigheid van het hebben van een hond: je ontmoet andere hondenbaasjes en hebt meteen een gespreksonderwerp. Bij kattenbaasjes – of moet ik zeggen kattenbedienden – is dat anders. Dat ondervonden wij als oprichters van buurtcommunity voor kattenliefhebbers ‘Katten in Transvaal’.

Kat in nood
Hoe het allemaal begon? Een opeenvolging van toevallige ontmoetingen met ‘kattenbedienden’ uit de buurt was voor ons, Kirsten de Wit en Hans van den Bosch, de aanleiding om de buurtcommunity in het leven te roepen. We raakten in gesprek met buren die we nog nooit hadden gesproken. Ze kwamen aan de deur omdat er een kat van het balkon naar beneden was gevallen en sindsdien onvindbaar was. – De kat heeft het gelukkig overleefd -. Wij belden zelf bij buren aan, omdat er een zieke kat in onze tuin zat. Deze contacten ontstonden vanwege katten in nood. Het leek ons leuk om met meer buren in contact te komen. Buren die katten hebben of van katten houden. Op 10 februari 2013 werd daartoe de eerste stap gezet met de oprichting van Facebookgroep Katten in Transvaal. Op 4 oktober 2013 – Dierendag – is er vervolgens een buurtfeestje georganiseerd om elkaar via Katten in Transvaal in het echt te ontmoeten en nieuwe buurtbewoners te leren kennen. Er was een expositie met foto’s van buurtkatten, gefotografeerd door Hans. De dierenarts gaf een lezing over kattenverzorging, er werd een quiz gespeeld en natuurlijk gezellig samen wat gedronken. Daarna groeide de Facebookgroep gestaag. Vooral na een krantenrartikel door het Parool en tv-uitzendingen van AT5 en RTV NH.

Rare capriolen
Inmiddels heeft de Facebookgroep circa 150 leden. Met de online community als basis is er een buurtnetwerk ontstaan waarin buren elkaar ondersteunen in de verzorging van de katten tijdens vakanties. Er wordt mee geleefd als katten ziek zijn en gelachen om de rare capriolen van de katten. Daarvan worden filmpjes en foto’s gepost. Als er iemand ziek is doen we boodschappen voor elkaar. Regelmatig worden er barbecue’s, borrels, high tea’s en excursies georganiseerd. Zo zijn we een keer naar het Kattencafé Kopjes in de Baarsjes geweest en een keer naar museum het Kattenkabinet in het Centrum. Maar meestal spreken we af binnen de Transvaalbuurt: in de lokale horeca of bij iemand thuis. Er zijn door dit buurtnetwerk vele nieuwe vriendschappen ontstaan. En nu hebben we met elkaar het jubileumfeest van Katten in Transvaal georganiseerd.

Kat in de Kijker
Op 21 april 2018 van 15.00 tot 18.00 uur vieren we het jubileumfeest in de Krugerkamer op het Krugerplein 17. Ons doel is om zoveel mogelijke nieuwe buurtbewoners te ontmoeten. Want daar gaat het toch vooral om: dat we de sociale contacten in de buurt versterken.

Een heuse kattengedragstherapeute komt een lezing geven. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gedrag en welzijn van katten. Wat als je katten ongewenst gedrag vertonen? Een angstige, agressieve of onzindelijke kat is een bron van stress voor zowel het huisdier zelf als diens baasje. Probleemgedrag is in veel gevallen op te lossen en daarvan wordt uw kat ook gelukkiger. Heeft u vragen over het gedrag van uw kat? Dan is dit de gelegenheid om ze te stellen aan onze kattengedragstherapeute.

Fotowedstrijd ‘Kat in de Kijker’
Ter gelegenheid van het jubileum wordt de fotowedstrijd ‘Kat in de Kijker’ georganiseerd. Iedereen kan hieraan meedoen. Wat moet je hiervoor doen? Stuur de beste foto in van jouw kat of katten, maximaal één foto per kat. Zorg dat de foto scherp is. E-mail de foto naar [email protected] en schrijf in de mail iets over je kat(ten): naam, leeftijd, karakter, etc. Inzenden kan tot en met zaterdag 7 april. Een jury zal twee weken voor het jubileumfeest plaats vindt de 10 beste foto’s selecteren. Op 21 april worden de drie beste foto’s beloond met een prijs.

Het programma

15.00 uur  inloop
15.30 uur  lezing door kattengedrags-therapeute
16.00 uur  thee, koffie, borrel
17.00 uur  prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd
17.15 uur  vervolg borrel
18.00 uur  afsluiting

Kennis maken met elkaar, doen we onder het genot van een drankje en een hapje. Ook als je net buiten de Transvaalbuurt woont ben je welkom. Zowel op het jubileumfeest als in de Facebookgroep Katten in Transvaal. Daar kun je nu alvast lid van worden, zodat je van alle nieuwtjes op de hoogte wordt gehouden. Indien mogelijk graag aangeven dat je komt via het Facebookevenement Jubileum Katten in Transvaal of via [email protected].

We heten je van harte welkom op ons jubileumfeest. Om het helemaal een leuke middag van te maken, kunt u ook op datzelfde Krugerplein van 13.00 uur tot circa 16.00 uur terecht bij de Groendag, waar je van allerlei planten kunt kopen om je (gevel)tuin op te vrolijken. Kinderen kunnen er bloempotten beschilderen. Het is fijn dat Bas Liesker van de Krugerkamer er ondertussen zijn zelfgemaakte, ambachtelijke ijs verkoopt. Dat belooft een leuk middagje uit te worden in de Transvaalbuurt.

Facebook Katten in Transvaal | Facebookevenement Jubileumfeest Katten in Transvaal | E-mail [email protected]

Vorig artikelWeekend lang het nieuwe festival ‘Boeken door Oost’
Volgend artikelDe kunst van het doodgaan