Home Duurzaam Kerkklokken luiden om klimaatverandering halt toe te roepen

Kerkklokken luiden om klimaatverandering halt toe te roepen

0

De Amsterdam sluit zich aan bij de actie van Greenpeace waarbij kerken, moskeeën en instellingen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat oproepen tot actie om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Onder andere de Westerkerk, de Noorderkerk en de Zuiderkerkstoren zullen zaterdag 1 december om 11.58 uur twee minuten lang hun klokken laten luiden. Niet alleen in Amsterdam, maar door het hele land luidt op ruim 250 plekken letterlijk de noodklok. Ook is er een landelijk initiatief van veertig stadsbeiaardiers die ‘The Final Countdown’ spelen op hun carillon.

‘Het is letterlijk twee voor twaalf voor het klimaat’, zegt wethouder Marieke van Doorninck. ‘Smoorhete zomers, bosbranden, orkanen én overstromingen wisselen elkaar af. We moeten nu klimaatverandering een halt toe roepen en stoppen met het verbranden van kolen, olie en gas. Dat doen we in Amsterdam door onze wijken aardgasvrij te maken, het autoverkeer te beteugelen en schone energie op te wekken. Maar zonder sterke mondiale afspraken redden we het niet, daarom luidt ik de noodklok.’

Samen met Greenpeace directeur Anna Schoemakers luidt de wethouder op zaterdag 1 december om 11.58 uur de klok van de Westertorenkerk. Iedereen die het klimaat een warm hart toedraagt is hiervoor uitgenodigd om vanaf 11.15 uur aan te sluiten op de Westermarkt in een groene outfit én een eigen favoriete (nood)klok mee te nemen

Greenpeace luidt vlak voor de internationale klimaattop die op 3 december van start gaat in Polen de noodklok om een stevig signaal af te geven om zo de urgentie van klimaatverandering onder de aandacht van publiek en de landelijke politiek te krijgen.