Home Dwars nieuws Keti Koti Junior, kracht van herdenken en creativiteit

Keti Koti Junior, kracht van herdenken en creativiteit

0

Op vrijdag 24 juni organiseerden het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School de Kinderherdenking Nederlands Slavernijverleden: Keti Koti Junior.

De Rode Loper op School

Jaarlijks wordt op 1 juli Keti Koti gevierd: de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonies in de West. Doel van de Kinderherdenking is het vergroten van de kennis van basisschoolleerlingen over het Nederlandse slavernijverleden, hen bewust te maken van de erfenis van dit verleden en dat het hier gaat om een gedeelde geschiedenis die onderdeel uitmaakt van het collectieve Nederlandse bewustzijn.

Verzet is een onderbelicht thema

In aanloop naar deze herdenking werd er een speciaal programma op zeven scholen in Amsterdam-Oost georganiseerd. Kinderen kregen les over het Nederlands slavernijverleden van medewerkers van het NiNsee en het Tropenmuseum Junior. Vervolgens werkten de kinderen met kunstdocenten van De Rode Loper op School. Door maatschappelijke  thema’s met creatieve verwerkingslessen te verrijken konden de leerlingen actief met het onderwerp aan de slag gaan, zich uiten, ieder op zijn/haar eigen manier en niveau.

 Op de rug van Bigi Kaiman

Ter inspiratie van de kunstlessen werd het boek Op de rug van Bigi Kayman ingezet. Schrijfster Henna Goudzand Nahar liet zich voor het boek inspireren door het leven van de Brooskampers, die als slaafgemaakten in Suriname leefden en zich vrij maakten door te vluchten naar een moerasgebied tussen de Surinamerivier en de Boven-Commewijne. Volgens de legende droeg een enorme kaaiman met gras op zijn rug de eerste Brooskampers naar de overkant. Goudzand Nahar kreeg onlangs een Bronzen Griffel voor haar boek en illustratrice Hedy Tjin een Zilveren Penseel.

Verzet en kunstlessen

Verzet binnen slavernij is een onderbelicht thema. Kinderen leerden over de verzetshelden Tula, Boni en One-Tété. Leerlingen van basisschool De Kraal maakten het Keti Koti Journaal: vol interviews, gedichten en nieuwsitems over de verzetshelden van toen.

Tijdens de verwerkingslessen maakten de kinderen ondermeer levensgrote kleurrijke kaaimannen van papier, karton en afvalmateriaal, kaaiman-talismannen die ze tijdens de herdenking droegen en collages over Bigi Kayman. De legende van de kaaiman sprak bij de kinderen zeer tot de verbeelding.

Keti Koti Junior werd gevierd met 250 kinderen van de zeven basisscholen in de Q-Factory. Rick Vermin, staddeelbestuurder van Amsterdam-Oost, heette de leerlingen van harte welkom. De viering was interactief, er was een dansoptreden van Untold, een quiz, kinderen zongen het Bigi Kaiman-lied, vertelden op het podium over de kunstlessen, luisterden naar muziek van Black Harmony en bekeken het indrukwekkende Keti Koti Journaal.