Home Overzicht Kijken wie subsidie krijgt in het openbaar online subsidieregister

Kijken wie subsidie krijgt in het openbaar online subsidieregister

0

‘Elke bewoner heeft het recht te weten waaraan belastinggeld besteed wordt’, zegt wethouder Udo Kock van Financiën. Daarom start de gemeente met een openbaar online subsidieregister. ‘Dit online register maakt de uitgaven aan subsidies heel inzichtelijk voor de Amsterdammers en voor organisaties in de stad. Er kan bijvoorbeeld heel makkelijk op trefwoorden worden gezocht’, aldus de wethouder. Subsidies voor oost-online zijn er niet te vinden want die zijn niet aangevraagd. Wel voor de krant Dwars door de Buurt waarvoor subsidies belangrijk zijn in verband met bijvoorbeeld druk- en verspreidkosten.

In het openbaar online subsidieregister is nu 427 miljoen euro aan subsidies te vinden die de gemeente verleent in 2016. Het openbare register wordt wekelijks bijgewerkt en dat gaat nog worden uitgebreid. In totaal geeft Amsterdam 720 miljoen euro aan subsidies uit in 2016. De subsidies voor onder meer onderwijshuisvesting en Kunstenplan-subsidies (2017-2020) worden volgend jaar in het register gezet, zodat het register compleet wordt. In 2017 kan er ook per subsidie worden doorgeklikt naar de verantwoording, dus hoe de subsidie is besteed.

Een loket voor subsidies
Sinds 2015 is er één loket voor gemeentelijke subsidies. Hierbij kan de hele subsidieaanvraag online worden ingediend en de status online worden bekeken. De toewijzing gebeurt ook digitaal. Negentig procent van de aanvragers maakt daar gebruik van. Tevens is er sinds vorig jaar een aanvullend toetsingskader voor alle subsidies, waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar de financiële positie van de aanvragende instelling. Op advies van de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam zijn de namen van particuliere subsidieontvangers weggehaald.

Subsidieoverzicht www.amsterdam.nl/subsidies klik op lijsten

Bron gemeente Amsterdam/openbaar subsidieregister