Home Overzicht Kinderen geven gekapte populier opnieuw nieuw leven

Kinderen geven gekapte populier opnieuw nieuw leven

0

Vier jaar geleden moest op het Boerhaaveplein een oude populier wijken voor de nieuwe inrichting van het plein. De kinderen van basisschool Aldoende protesteerden tevergeefs. Met een ‘Tree of Life festival’ namen ze afscheid van de boom en beschilderden ze het deel van de populier die er nu nog staat. Vrijdag beschilderden ze de boom opnieuw en geven ze de herinnering een nieuw leven.

De kinderen van basisschool Aldoende kwamen vier jaar geleden in actie om de boom te behouden, maar tevergeefs. Arjan Braaksma van Burobraak, een social design bureau, ontwikkelde hierop een concept om de kinderen en de bewoners van het plein afscheid te laten nemen van de oude populier. De boom kon eerder dan gepland worden gekapt waardoor die gedurende de zomervakantie op het plein lag als speel-, sport-, en zitobject. In september van 2011 werd tijdens het Tree of Life festival de boom beschilderd met persoonlijke wensen voor de nieuwe boom op het toekomstige Boerhaaveplein. Na het festival werd de boom afgevoerd, echter een deel van de beschilderde stam bleef op het plein achter als herinnering aan de oude boom en het festival ‘Tree of Life’.

Boerhaaveplein zichtbaar veranderd
Inmiddels Is het ooit beruchte Boerhaaveplein (toen ook bekend als dubbel-OO plein) een aantrekkelijk rustpunt en speelplek geworden in de Oosterparkbuurt. Ook staat op dezelfde plek op het plein een nieuwe populier. Het Boerhaaveplein is zichtbaar verandert en daardoor ook de leefbaarheid en de veiligheid op het plein. De gezamenlijke investeringen van onder meer de bewoners, het stadsdeel, het Badhuistheater en de school van de afgelopen vijf jaar heeft iets moois opgeleverd.

Opnieuw beschilderd
Arjan Braaksma: ‘Om iedereen te bedanken hebben we samen met een aantal kinderen van basisschool Aldoende de overgebleven stam opnieuw beschilderd, zodat die hopelijk over vijf jaar nog steeds het Boerhaaveplein laat herinneren aan het feit dat we met zijn allen moeten zorgen voor een leefbare buurt en veilige, inspirerende omgeving om te wonen, te spelen en in op te groeien. We hebben kunstenaar Frederick Calmes gevraagd de kleine kunstenaars te begeleiden in hun artistieke taak. Zondagmiddag 4 oktober wordt de nieuwe beschildering onthuld tijdens het Badhtplein festival van het Badhuistheater.