Home Gezin Kinderen schrijven in VOC-schip over slavernij

Kinderen schrijven in VOC-schip over slavernij

0

Geschreven door Kik Duurland, groep 8c van basisschool LidwinaSlavernij vormt een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Meer dan een half miljoen mensen en kinderen zijn in de periode 1621-1863 uit hun eigen woonomgeving gerukt en in schepen van de West Indische Compagnie naar andere landen vervoerd. Ze werden ze als vee verhandeld en moesten onder barre omstandigheden werken tot ze erbij neervielen. Een periode van onderdrukking en ongelijkheid.

Door Babette van Harsselaar | Beeld Het Scheepvaartmuseum

De tweehonderd jaar durende slavernij is een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis. Toch staat er in de schoolboeken niet zoveel over geschreven. De Rode Loper op School en Het Scheepvaartmuseum bedachten daarom samen een lesprogramma over dit onderwerp voor de groepen 7 en 8. Leerlingen bekijken eerst de expositie over slavernij in De Gouden Eeuw. Daarna brengen ze een bezoek aan De Amsterdam, het VOC schip dat voor het museum ligt aangemeerd.

De kinderen zien voorwerpen en afbeeldingen. Ook wordt er gepraat over slavernij. Waarom heeft dit bestaan? Wie denkt dat dit iets van vroeger is heeft het mis. Want ongelijkheid, discriminatie en zelfs slavernij bestaan nog steeds. Hoe voelt het om buitengesloten te worden? Wat kunnen we er samen aan doen om dit te veranderen? Vervolgens schreven de kinderen er samen met schrijfdocent Henna Goudzand Nahar een gedicht over. Dat gebeurde op een wel heel bijzondere plek: in de romp van het VOC schip. Het is er donker, er sijpelt water tussen de kieren van de houten planken door en het is er koud. Zo ongeveer moet het er uit hebben gezien vroeger.

Enkele van de gedichten die de leerlingen van de Lidwinaschool en de J.P. Coenschool schreven worden tijdens het Keti Koti Festival in de abri’s aan de hekken van het Oosterpark geëxposeerd. De drie beste gedichten worden op zaterdag 1 juli om 15.00 uur voorgedragen vanaf het hoofdpodium van het festival. Jij komt toch ook?

Keti Koti Festival op zaterdag 1 juli in het Oosterpark. De herdenking start om 13.00 uur en duurt tot 14.30 uur. Daarna wordt van 15.00 uur tot 21.00 uur de vrijheid gevierd. Voor meer informatie kijk je op www.ketikotiamsterdam.nl

Kindslaaf

Geschreven door Kik Duurland, groep 8c van basisschool Lidwina

Niet één,

Niet twee

Niet drie

Nee!

Tien miljoen kinderen werken

Nu jij dit leest of hoort

Voor niets, geen cent

We willen er vanaf