Home Kort nieuws Kinderen uit Oost herdenken Keti Koti, de afschaffing van de slavernij

Kinderen uit Oost herdenken Keti Koti, de afschaffing van de slavernij

0

Jammer, het jaarlijkse Keti Koti festival in het Oosterpark op 1 juli, de reguliere feestelijke afsluiting van de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernij Verleden, gaat dit jaar weer niet door in verband met corona. En de officiële herdenking zelf, waarbij burgemeester Halsema een krans legt bij het slavernijmonument, is net zoals vorig jaar alleen voor genodigden.

Gelukkig is het voor bewoners van Amsterdam Oost mogelijk om iets meer van de georganiseerde feestelijkheden rondom de viering van de afschaffing van de slavernij mee te maken- weliswaar ook online- dankzij SALTO 1/Publieke Omroep Amsterdam. Zij zenden behalve de officiële herdenking, een lezing vanuit Pakhuis de Zwijger en een concert vanuit Paradiso, ook een registratie uit van de kinderherdenking die vrijdagochtend 25 juni in Q-Factory plaatsvindt.

Deze herdenking is de afsluiting en tevens hoogtepunt van Keti Koti Junior, het lesprogramma dat ontwikkeld is door NiNsee en De Rode Loper op School. Al 20 jaar verzorgt De Rode Loper op School kunstlessen op scholen in Amsterdam Oost.

Projectcoördinator Olga Knetsch vertelt dat er dit jaar enorm voor Keti Koti Junior is ingeschreven. Maar liefst 20 klassen, verdeeld over 6 scholen, hebben in juni de lessen gevolgd. Via een medewerker van NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) of Tropenmuseum Junior hebben de kinderen eerst les gehad over slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Vervolgens zijn ze daar onder leiding van een kunstdocent van De Rode Loper op School creatief mee aan de slag gegaan. Gedichten schrijven, vrije vogels maken en banieren bedrukken vormden daar een onderdeel van. De hele maand juli zijn in Framer Framed de kunstwerken van de kinderen te zien, een aantal gedichten wordt opgehangen aan het Kunsthek bij het Oosterpark.

Als afsluiting zijn vrijdagochtend twee klassen van basisschool De Kraal in Q-Factory bij de kinderherdenking. Er is live muziek, dans en informatie over Keti Koti. Vanaf 10.45 uur kunnen de kinderen op de andere scholen (en u en ik) dit programma volgen via Salto 1. Om alle kinderen bij de herdenking te betrekken, is er ook een interactieve quiz ontwikkeld.

Hierbij alvast twee vragen die alle volwassenen in Nederland zouden moeten kunnen beantwoorden: 1. In welk jaar is in Nederland de slavernij afgeschaft? 2. Wat betekenen de woorden Keti Koti?
Weet u het niet? Weet dan dat alle kinderen in Amsterdam Oost dit wel weten!