Home Kunst Klassiek rondom de Klas viert lustrum met kinderopera De Vuurpijl!

Klassiek rondom de Klas viert lustrum met kinderopera De Vuurpijl!

0

Vijf jaar geleden startte Klassiek rondom de Klas met muzieklessen voor kinderen uit de Indische Buurt als naschoolse activiteit. Het burgerinitiatief kreeg direct bijval van buurtgenoot Nederlands Philharmonisch Orkest en groeide door intensieve betrokkenheid van vrijwilligers, ouders, docenten en musici. Voor het vijfjarig bestaan voeren de kinderen een speciaal voor hen gecomponeerde opera op. Op vrijdag 23 juni is de uitvoering van De Vuurpijl in de NedPhO-koepel aan het Obiplein.

Beeld Mieke Nagel

Muziek heeft kinderen zoveel te bieden. Ieder kind zou de mogelijkheid moeten krijgen om dat te ontdekken. In 2012 startte Klassiek rondom de Klas in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest en buurtbewoners als burgerinitiatief om kinderen in de Indische buurt deze kans te bieden. De kinderen krijgen naschoolse muziekles aansluitend op de klassikale lessen van het Leerorkest, spelen samen in een orkest en zingen in een koor.

Kinderopera De Vuurpijl: een megaproductie!
Bij deze lustrumopera staan maar liefst 120 kinderen op het podium onder leiding van dirigent Michael Hesselink en regisseur Shanna Chatterjee. De opera wordt uitgevoerd door de kinderen van Klassiek rondom de Klas, begeleid door hun muziekdocenten en musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Maar zij doen het niet alleen! Aan deze grote lustrumproductie doen ook mee het Pakhuis Kinderkoor, het Klein Leerorkest uit Zuidoost en het ouderkoor van Klassiek rondom de Klas.

Verhaal naar sprookje van Oscar Wilde
De Vuurpijl is een verhaal naar het sprookje The Remarkable Rocket van Oscar Wilde en gaat over een vuurpijl die denkt dat alles in de wereld alleen om hem draait. Sterker nog: hij zal worden afgestoken op de bruiloft van de prins en prinses, maar denkt dat zij slechts trouwen vanwege zijn verschijning. Maar wat gebeurt er? Hij gaat als enige niet af. Daar zit hij dan, alleen. Wat nu? Heeft hij nog betekenis zonder publiek? Geniet je er wel van als je in je eentje vuurwerk maakt? Of is het leuker om ervaringen te delen? De kinderopera is geschreven door huiscomponist Kees Olthuis (oud-fagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest) samen met librettist Daniël van Klaveren (schrijver en regisseur bij o.a. de Toneelmakerij). De Vuurpijl is alweer de tweede eigen kinderopera; in 2014 presenteerde Klassiek rondom de Klas het succesvolle Doe Normáál Driss.

In samenwerking met…
Ook dit jaar is er een fantastische samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij zijn niet alleen buurtgenoot maar ook het vaste orkest van De Nationale Opera. Hun opera-ervaring is onmisbaar voor de productie van De Vuurpijl. Voor de uitvoering van de kinderopera stelt het orkest de grote zaal ter beschikking in de NedPhO-koepel aan het Obiplein, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Dit jaar spelen ook de kinderen van het Klein Leerorkest uit Amsterdam-Zuidoost mee. Klassiek rondom de Klas werkt nauw samen met het Leerorkest voor de naschoolse muzieklessen en de ontwikkeling van activiteiten op muzikaal én sociaal vlak. De instrumenten worden ter beschikking gesteld door het Instrumentendepot Leerorkest.

De kostuums en het decor zijn gemaakt door Jos van Zandvliet samen met kinderen uit de buurt. Het koor wordt muzikaal bijgestaan door het speciaal voor de opera opgerichte ouderkoor en het Pakhuis Kinderkoor, beide onder leiding van Hester Hentzepeter.

Muzikaal talent ontwikkelen
Klassiek rondom de Klas is opgericht met als doel kinderen die door uiteenlopende redenen een grote afstand hebben tot klassieke muziek en regulier muziekonderwijs de mogelijkheid te geven hun muzikale talent te ontwikkelen en het plezier van samen muziek te maken te laten ontdekken. Muziek maken is een sociaal medium, geeft plezier, verbindt en zorgt voor contacten ongeacht afkomst of leeftijd. De organisatie, de muzieklessen aan bijna zeventig kinderen en de ondersteuning worden uitgevoerd door 35 enthousiaste medewerkers en vrijwilligers van allerlei leeftijden en met diverse culturele achtergronden. De docenten bestaan uit uitvoerende musici, oud-orkestleden en conservatoriumstudenten. Daarnaast worden scholen, leerkrachten, ouders, buurtbewoners en buurtorganisaties zoals de Oba en het NedPhO nauw betrokken bij Klassiek rondom de Klas. Hiermee leveren we een bijdrage aan de sociale cohesie in de buurt en de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van de betrokkenen.

Vorig artikelDe nieuwe wijkzorg: kraakhelder en ondoorgrondelijk
Volgend artikelVan groente naar groen: 100 jaar Bond van Volkstuinders