Home Overzicht Klein NACO-huisje voor monumentenbehoud

Klein NACO-huisje voor monumentenbehoud

0

Een Delfts blauwe miniatuur van ‘Het verdwenen NACO-huisje’. Gulle gevers krijgen het Delfts blauwe huisje cadeau als ze door middel van crowdfunding helpen het grote huis te laten terugkeren naar Amsterdam. Liefhebbers van Amsterdam en monumenten kunnen een nieuwe verzameling beginnen en gelijk erfgoed steunen. Het is het eerste miniatuur huisje van Stadsherstel.

Stadsherstel is een restaurerende organisatie met meer dan 600 monumenten in bezit. Zestig jaar geleden is de organisatie begonnen met het redden van monumenten in de binnenstad van Amsterdam, maar bijvoorbeeld ook in de Indische Buurt. Daar veranderde de Majellakerk in de NedPHO-Koepel. Steeds vaker heeft Stadsherstel bijdragen van particulieren nodig om dat te blijven doen. Om grote gevers te bedanken voor hun donatie heeft ze haar eerste miniatuur laten ontwerpen. Het blauw met witte miniatuur heeft serienummer 1 gekregen. Hopelijk volgen er meer huisjes, zodat meer monumenten gered kunnen worden. En verzamelaars kunnen zo een uniek Stadsherstelstraatje sparen.

Bekende KLM-huisjes
Al tientallen jaren schenkt luchtvaartmaatschappij KLM Delfts blauwe miniatuurhuisjes aan haar Business Class passagiers. Aardenwerken pandjes met karakteristieke gevels van markante Hollandse gebouwen, zoals het Paleis op de Dam. Het zijn echte collector’s items voor luchtreizigers. Stadsherstel vond die huisjes zo charmant, dat ze bij dezelfde aardenwerkenfabriek, Royal Goedewaagen, een eigen huisje liet maken.

Het verdwenen NACO-huisje
Het blauw met witte huisje is een miniatuur van een bijzonder houten gebouw dat aan de IJ-zijde van het Amsterdamse Centraal Station stond. Het was ontworpen door Amsterdamse School architect Guillaime La Croix en werd in 1919 gebouwd in opdracht van ‘J.G. Koppe’s Scheepsagentuur’. In 2004 werd het huisje tijdelijk verplaatst naar Zaandam. Stadsherstel Amsterdam wil dit unieke monument met al haar pracht en praal met hulp van donateurs terugbrengen naar Amsterdam. Via www.mijnstadsherstel.nl kunnen donaties gegeven worden en staat beschreven bij welke donatie een miniatuur wordt aangeboden.