Home Overzicht Kleurrijke verhalen vastleggen

Kleurrijke verhalen vastleggen

0
Het seniorencollege wordt gegeven in de Oba.

Amsterdam Oost is voor mij het meest kleurrijke deel van Amsterdam. Punt! Ik zie veel mensen met een Marokkaanse, Surinaamse, Chinese en Turkse achtergrond in de Javastraat, op de Dappermarkt, in Park Frankendeal, in Buurthuis De Meevaart, in het Stadsloket en nog veel meer plekken. Wat een verrijking! Totaal anders dan waar ik voorheen woonde: de Achterhoek.

Tekst Salih Türker | Foto Dineke Rizzoli | Dwars

Erg benieuwd ben ik naar de verhalen die deze mensen hebben meegenomen. En naar de verhalen van hun belevenissen hier in Oost. Want, wat vinden ze eigenlijk van Nederland? Wat zijn hun jeugdverhalen? Hoe verklaren zij de liefde? Maar ook: hoe verwerken zij hun verlies?

We raken verbonden met elkaar wanneer we overleveringen, indrukwekkende gebeurtenissen uit het leven, liefdesverhalen, droevige verhalen van elkaar kennen. Dit vergroot het historische besef, bij mij, bij ons allen en bij onze nieuwe generaties.

Een groter besef creëren van hun eigen unieke levensverhaal, draagt bij aan eigenwaarde

Een kleine groep Turkse mensen heeft in 1998 een eigen centrum opgericht: de Turkse Ouderenraad TYDM. TYDM is de Turkse afkorting voor Centrum voor Solidariteit Turkse Ouderen. Ouderen die moeite hadden met moeilijke brieven, het schrijven van bezwaarschriften en die de Nederlandse taal wilden leren wisten de weg snel te vinden naar TYDM. Want daar zat een Osman die meertalig was. Hij was ook handig in computers. Wel zo fijn.

Twee jaar geleden ben ik de nieuwe voorzitter van de Turkse Ouderenraad geworden. Ik wil graag de geschiedenis van de eerste en tweede generatie Turkse migranten zichtbaar maken voor de buitenwereld d.m.v. persoonlijke verhalen. Daarnaast wil ik bij ouderen een groter besef creëren van hun eigen unieke levensverhaal, wat bijdraagt aan hun eigenwaarde.

De verhalen liggen niet voor het oprapen en het vraagt veel inspanning ze te verzamelen. Met de dag vind ik meer mensen bereid die hun verhaal willen vertellen die we vervolgens samen op papier zetten. Om deze verhalen zichtbaar te maken zullen ze op de website van het Geheugen van Oost worden geplaatst. Zo kan het verhaal door iedereen worden gelezen.

Ken jij mensen met een Turkse achtergrond die een indrukwekkend verhaal hebben en die dat met de buitenwereld willen delen, dan kom ik graag met jou in contact. Samen met jou versterken we ons historische besef en wie weet staat je verhaal op de expositie in de Poëzieweek van de Openbare Bibliotheek.

[email protected] | 020 893 2481 | www.geheugenvanoost.amsterdam