Home Overzicht Klezmer Band viert feest in Mezra

Klezmer Band viert feest in Mezra

0

De muziekcarrière van saxofonist en bandleider Job Chajes begon op de Dam. Je moet ergens beginnen en op de Dam ben je in ieder geval verzekerd van publiek. En dat publiek danste en gooide behalve guldens ook briefjes in de pet van Chajes, uitnodigingen om op feestjes te komen spelen.

Tekst Hannie Raaff | Foto Kees Hoogeveen | IJopener

En zo kwam de klezmer terug bij zijn oorsprong: Oost-Europese muzikanten die bruiloften opluisterden met dansbare muziek en een melancholieke ondertoon. Vanwege het antisemitisme verlieten de Joodse muzikanten hun woonplaats en namen hun muziek mee naar Amerika, West-Europa, Israël.

Klezmer bleek muzikale kippensoep: de hele wereld houdt ervan en het traditionele recept is in een nieuwe omgeving makkelijk aan te passen. Het duurde niet lang of Chajes kon, inmiddels samen met andere muzikanten, de straat verruilen voor het conservatorium en het echte podium. Ze speelden in Paradiso, de Melkweg en werden geboekt voor festivals als Oerol en Noorderslag. Het publiek bleef dansen. De Amsterdam Klezmer Band bestaat uit zeven muzikanten en is enorm populair in binnen-en buitenland. in 2019 bestaat de band 25 jaar. De traditionele klezmermelodieën zijn een fusie aangegaan met invloeden van balkan, jazz, zigeunermuziek en hiphop. ‘Alle leden van de band schrijven nieuwe nummers’, vertelt Chajes, ’maar de navelstreng met klezmer hebben we nog steeds: de klezmertoonladder, de melancholische ondertoon en de opzwepende versieringen.’

Klezmer als muzikale kippensoep

Op de laatste donderdag van de maand is het feest voor de AKB. ‘Dan spelen we niet ons vaste repertoire, maar gaan we lekker freaken, experimenteren met muzikanten die we zelf uitnodigen’, vertelt trombonist Joop van der Linden die ook de workshop improvisatie in klezmer en balkan begeleidt.

Klezmer mag een beetje vals klinken
Zaterdagmiddag in de Q-Factory. Voor de workshop van de AKB zijn acht enthousiaste amateurs gekomen: twee accordeonisten, twee saxofonisten, twee klarinettisten, een gitarist en uw verslaggever (met klarinet) die mag spieken bij een meer ervaren klarinettist. Begeleider Joop studeert met de aanwezigen een eenvoudige klezmer baspartij in, dat gaat nog goed. Als we bij toerbeurt mogen improviseren staat het zweet in mijn handen. Als het mijn beurt is, begint mijn klarinet te kermen als een kat in het nauw. ‘Waarom stop je?’, vraagt Joop, ‘ga door met je melodietje, klezmer mag een beetje vals klinken.’

In de loop van de middag krijgen we nog meer zinvolle aanwijzingen. ‘Samen muziek maken is als samen met vrienden een avond in de kroeg. Je luistert goed, je moedigt aan, je praat niet te hard zodat je je buren kan verstaan. Je neemt initiatief, je vertelt een goede mop maar je kijkt eerst of een ander niet midden in een verhaal zit. En let op dat je niet te langdradig bent. Laat je solerende collega schitteren. Ja, je mag ook een onderonsje hebben. Maar het belangrijkste is toch dat je met z’n allen bezig bent.’

Jazzie klezmer
Het zijn deze aanwijzingen die het concert in Mezrab tot een succes maken. Zuiver samenspel waarbij alle partijen goed te horen zijn. De traditionele melodieën gaan een vrijage aan met jazz, funk en Afrikaanse melodieën maar het DNA van klezmer blijft hoorbaar, tot grote tevredenheid van het dansende publiek. De solo’s zijn zonder uitzondering verrassend. Klarinettist Janfie van Strien pakt voor zijn solo zijn saxofoon uit 1943. Zanger Alec Kopyt draagt op een rustige balkanmelodie een gedicht van Alexander Poesjkin voor, in het Russisch. Gastdrummer Alan ‘Gunga’ Purves geeft een virtuose solo. Dit is echt feest voor de band en voor het publiek. Na de pauze treden de Baghdaddies from Newcastle op. Die zou ik graag nog een keer horen, maar het is tegen half twaalf en ik wil naar bed. Dromen van opzwepende klarinetsolo’s en de troost van goede kippensoep.

Iedere laatste donderdag van de maand speelt Amsterdam Klezmer in Mezrab, Veemkade 576. Check thema’s en bijbehorende workshops www.amsterdamklezmerband.com.