Home Duurzaam Klimaatwijzer helpt je klimaatbewust kiezen

Klimaatwijzer helpt je klimaatbewust kiezen

0

Op www.klimaatwijzer.amsterdam kun je zien welke politieke partijen in de gemeenteraad het meest bijdragen aan een schone economie. Met deze stemwijzer helpt KiesKlimaat je een geïnformeerde stem uit te brengen op 21 maart.

De Amsterdamse klimaatwijzer is een politieke variant op het Energielabel. Bij huishoudelijke apparatuur vertegenwoordigt het A-label de beste technologie en daarmee de beste keuze. De Europese Unie stelt consumenten zo in staat om beter geïnformeerde koopkeuzes te maken. KiesKlimaat stelt kiezers in staat beter geïnformeerde politieke keuzes te maken.

Deze klimaatwijzer laat in één oogopslag zien hoe we de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in Amsterdam beoordelen. Een matrix toont hoe de partijen scoren op 9 klimaatgerelateerde thema’s. Een partij die nauwelijks aandacht besteedt aan genoemd thema, krijgt een rode score, een partij die enkele maatregelen neemt een oranje score. Een groene score wil zeggen dat de partij een uitgebreid pakket concrete maatregelen voor ogen heeft.

Duurzaamheid is een belangrijke thema in de gemeenteraadsverkiezingen. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit, verwarming en afval, maar ook aan aardgas, luchtkwaliteit en vervoer. Ook zijn de gemeenteraadsverkiezingen een belangrijk signaal aan de landelijke politiek.

De Amsterdamse klimaatwijzer is ontwikkeld door KiesKlimaat, een initiatief van Harmen Bos en de Nederlandse klimaatbeweging. Bos is een Amsterdamse ICT-ondernemer, die zich afvraagt hoe het kan dat de schoorsteen van de Hemweg nog altijd rookt, terwijl het in Spitsbergen de laatste maanden 10 tot 15 graden warmer was dan normaal. Dat CO2 tot opwarming leidt, is al sinds 1896 bekend. Bos neemt politieke partijen de maat, omdat juist zij degenen zijn die besluiten nemen en tegengas kunnen bieden tegen de lobby van het bedrijfsleven.

Harmen Bos betaalt de kosten voor de website www.kiesklimaat.nl en de Amsterdamse klimaatwijzer uit eigen zak. ‘Het gaat zeer slecht met het leven op aarde. Ik wil hoop houden, en daarom iets doen. Dat geeft me energie.’

Klik voor de klimaatwijzer