Home Lezen en schrijven Knipoog naar levenseinde in museum Tot Zover

Knipoog naar levenseinde in museum Tot Zover

0

In museum Tot Zover start een serie lezingen op de zondagochtend. Met die lezingen wil het museum samen met Linnaeus Boekhandel schrijvers en publiek met elkaar in contact brengen rond het veelzijdige thema de dood. Mieke Kerkhof (what’s in a name?) trapt de serie af af op zondag 16 september.

Tijdens een goede kop koffie en een plak cake vertelt Mieke Kerkhof over haar boek Klaar is Kees (2017). In ultrakorte verhalen wordt daarin het onvermijdelijke levenseinde beschreven. De dood is een spelbreker en wordt door velen gevreesd. ‘Het beest in de bek kijken blijkt de beste remedie, maar kijken door de bril van anderen helpt ook’, aldus Kerkhof. En zo valt er ineens iets te (glim)lachen. Vreugde en verdriet zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een bevlogen gynaecoloog
Mieke Kerkhof is sinds 1998 een bevlogen gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. In haar vak heeft ze vooral te maken met het begin van leven, maar soms ook met een vroeg einde. Naast dokter is ze schrijver van columns en korte anekdotes, bijvoorbeeld van vele ‘Ikjes’ in de NRC. Eerder publiceerde ze Even Ontspannen Mevrouw… (2014), een boek over haar belevenissen in de verloskamer. Mieke heeft een speciale antenne voor de alledaagsheid en ziet haar spreekkamer als een ‘tuin vol mogelijkheden’.

Aanmelden
De Koffie en cakelezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in Café Roosenburgh bij Museum Tot Zover op De Nieuwe Ooster. Deelname is gratis. Aanmelden voor de lezing op 16 september kan via [email protected] o.v.v. ‘koffie en cakelezing 16 september’ of telefonisch 020 694 0482.