Home Overzicht Koning Winter van z’n troon

Koning Winter van z’n troon

0

Elk nadeel heb z’n voordeel. Een onbedoeld effect van de opwarming van de aarde is dat onze energierekening flink lager uitvalt. Afgelopen winter was immers opmerkelijk mild met nauwelijks sneeuw, vorst en andere koude. Doorgaans geeft een gemiddeld Nederlands huishouden het meeste geld uit aan de verwarming van zijn huis in de winter.

Peter Hoogendijk | Dwars

Ongeveer twee derde van de jaarlijkse energierekening verstoken we in de winter. Nota bene. Aan je energierekening merk je dat niet, want in de zomermaanden betaal je evenveel als in de winter. De energieleveranciers verdelen de lasten over het hele jaar. Begrijpelijk, want veel huishoudboekjes zijn niet bestand tegen grote seizoensschommelingen. Maar toch, in de koudste dagen van het jaar staat de cv-ketel non stop aardgas te verbranden om het warm te houden in huis. En dan is het meteen kassa.

Begin met een warmtescan van je huis

Koning Winter is een dure gast. Maar nu zijn regime minder lang duurt en veel minder streng is, hoeven wij minder te betalen. We kunnen zelfs een teruggave tegemoet zien van onze energieleverancier. Tenminste, als de gestegen tarieven dat niet ongedaan zullen maken. Zul je net zien. Wordt ons voordeeltje meteen ingepikt door de belastingdienst. Toch kunnen we onze energierekening nog verder omlaag schroeven.

Het raam is één groot, koud oppervlak.

Ik zou zeggen: begin met een warmtescan van je huis. Met een infraroodcamera kun je zien waar je huis de meeste warmte verliest. Je zal verbaasd staan over de hoeveelheid gaten en kieren waar de kou binnensluipt en de warmte naar buiten ontsnapt. Die kun je meestal gemakkelijk afdichten, dat helpt al flink. Vervolgens zul je zien dat de ramen de koudste oppervlakken zijn in de kamers. Een venster is een warmtelek. Vooral kozijnen met enkel glas stralen al je duur betaalde warmte direct de ruimte in.

Met al die koude ramen in huis moet je flink stoken om het warm te houden. En toch wil je een trui aan, hoewel de thermostaat op 20 graden staat. Komt ook door dat koude glas in huis. Het is daarom slim om ’s avonds de gordijnen goed dicht te doen in het stookseizoen. Warm en gezellig en het scheelt enorm op de gasrekening.

Hoe donkerder paars, hoe kouder en hoe lichter geel, hoe warmer.

En dan maar sparen voor dubbele beglazing, HR++ of nog beter, dat gaat zeker helpen. Dubbel glas zorgt voor meer comfort in huis, omdat deze ramen aan de binnenkant minder koud zijn. Bovendien vermindert de geluidsoverlast van buiten, de energierekening daalt en daarom betaalt dubbel glas zichzelf op den duur terug. Het is geen weggegooid geld. Als je in de winter ook nog de tussendeuren in huis dichthoudt, dan hoef je minder aardgas te verbranden. Zo blijft de warmte vooral in de verblijfsruimte en ontsnapt niet naar de gang. Of erger nog: de trap naar boven, want warmte wil altijd naar boven.

Mooi verhaal natuurlijk, de warmte binnenhouden, maar je moet wel altijd blijven ventileren. Zorgen voor frisse lucht in de kamer, ook al is die lucht koud. Als je niet ventileert, dan stik je de moord. Vergelijk het met een lekker warme slaapzak. Als je die over je kop trekt, dan wordt het vochtig en benauwd. Dat houd je niet lang vol. Je moet vooral ventileren als je er bent, want met onze ademhaling produceren we vocht. Dat vocht slaat neer op ramen en koude muren. Daar kan dan schimmel op ontstaan. Hoe meer mensen in de ruimte, hoe meer je moet ventileren.

Lastig hoor, want isolatie en ventilatie lijken tegengestelde doelstellingen: warmte binnenhouden en koude binnenlaten. Wat wil je? Nou, gewoon allebei. Warm en toch fris. Gelukkig komt de zomer eraan en is de verwarming uit. Mooie tijd om plannen te maken voor komende winter. Wat dacht je van isolerende rolgordijnen?