Home Kunst Koren en dansers uit Estland komen naar Oost: Kòlavöö

Koren en dansers uit Estland komen naar Oost: Kòlavöö

0

Twee jaar geleden verraste Estlandse koren en musici het Nederlandse publiek in de Amstelkerk met Kõlavöö. Dat was een inspirerend en gevarieerd programma met en over Estse koorzang- en volksdanscultuur. Esten uit heel Europa kwamen naar Amsterdam om deel te nemen aan dit bijzondere evenement. Met Kõlavöö II komen de Esten terug met koren en dansers en een orkest in de Amstelkerk, maar ook op 29 april in de Hofkerk. En twee dagen eerder op het Bredewegfestival.

Al sinds 1869 wordt in Estland hét zangfeest Laulupidu georganiseerd, wat uitgegroeid is tot één van de grootste zangmanifestaties ter wereld. Eén koor van 25.000 mensen voor zo’n 100.000 toehoorders. De oorsprong van Laulupidu ligt in de begintijd van het nationale ontwaken, toen het verborgen verlangen naar vrijheid zich uitte in het gezamenlijk zingen. Het gevoel van verbondenheid voedde de strijd voor onafhankelijkheid: dit was de Zingende Revolutie. Na de onafhankelijkheidverklaring van Estland in 1991, zijn in afgelopen jaren veel Esten naar het buitenland vertrokken – gezamenlijk hebben ze hun passie voor het zingen voortgezet. Daar waar ze in Europa gingen wonen, richtten zij een koor op.

Concert in Hofkerk
Tijdens het concert op 29 april treden in de Hofkerk Estse koren en dansgroepen op uit heel Europa. Gemengde koren en volksdansers uit Londen, Stockholm, Göteburg, Luxemburg, Brussel, Berlijn, maar ook het Estse Nationale Jeugdblaasorkest uit Tallinn, met maar liefst 45 jonge blazers. Totaal staan er 250 deelnemers op het podium. Op deze manier kun je de sfeer van het befaamde Estse Song Celebration  proeven. De host van de avond is  Andy Valvur, een standup-comedian met Estse roots uit New York.

Verschillende niveaus
Het event zal een verrassende en verrijkende ervaring worden zowel voor een liefhebber van klassieke kamermuziek als voor iemand die dagelijks niet met (koor)muziek in aanraking komt. Omdat koren van verschillende niveaus (professioneel kamerkoor, amateurkoren) op het podium staan is het voor een breed publiek een interessant concert. Zo kun je met de hele familie aan deze ‘mini’ versie van Laulupidu deelnemen zonder dat je hiervoor naar Estland hoeft te reizen. Doel is een zo groot en divers mogelijk publiek te genereren.

Esten ontmoeten op Koningsdag
Op Koningsdag zal een deel van Kõlavöö-performers ook op de podia van veertigste editie van het Bredewegfestival staan. Er zullen tussen 12.00 en 18.00 uur verschillende onderdelen van de zang en dans gepresenteerd. De Esten delen tijdens het festival ook flyers uit en ze presenteren en verkopen Estse specialiteiten. Daarmee is deze festiviteit ook een mooi moment voor de Esten om in aanraking te komen met Nederlandse cultuur en tradities.

Tweede hoogtepunt in Amstelkerk
Het tweede concert (30 april om 15.00 uur) in Amstelkerk is gewijd aan de hedendaagse Estse (klassieke) muziek. Twee kamerkoren, het Nederlands Kamerkoor in samenwerking met Estse Collegium Musicale (info) o.l.v. dirigent Endrik Üksvärav, brengen hedendaagse creaties van bekende componisten. Er wordt een doorsnede van werken voor kamerkoren van hedendaagse Estse componisten gepresenteerd: de drie meest bekende componisten zoals Arvo Pärt, Veljo Tormis en Erkki-Sven Tüür vergezeld door jongere generatie componisten Tõnu Kõrvits, Galina Grigorieva en Evelin Seppar – echter een veeleisende repertoire dan gebruikelijk.

Estland zien-proeven-voelen
Voor en na de concerten is er de mogelijkheid om meer over Estland en haar tradities te weten te komen, middels audiovisuele presentaties en handgemaakte Estse producten, eten en drinken, wat uiteraard geproefd en gekocht kan worden. Dit project wordt oa. ondersteund door Estse Film Instituut, Real Est Estonian Products, Enterprise Estonia, Ministerie van Cultuur in Estland (kosten deelnemende collectieven).

Opnieuw groot evenement in Hofkerk
‘Als Hofkerk proberen wij onze mooie kerk ook tot een ontmoetingsruimte te maken voor Amsterdam Oost’, legt pastor Coen van Loon van de kerk uit. ‘Vandaar dat wij af en toe ruimte willen geven aan bijzondere evenementen. Zo zijn er onlangs twee dagen lang opnamen geweest voor de film ‘De bankier van het verzet’, waarbij de Linnaeushof verduisterd werd en werd bedekt met een dikke laag sneeuw als in de hongerwinter van 1944. Nu komt er een nieuw, zeer groot evenement aan en wel met Estse zang- en dansfeest op 29 april aanstaande.’

Kõllavöö op 29 april om 19.00 uur in de Hofkerk op het Linnaeushof.
Toegang: 15 euro volwassene, 10 euro kind/ student
Reserveringen en info [email protected] | estonianhousenl.wordpress.com