Home BoekvandeWeek Kristen Roupenian: ‘Je weet dat je dit wil’

Kristen Roupenian: ‘Je weet dat je dit wil’

1

5 De beste hypes zijn de hypes die aan je voorbijgaan. Onlangs verscheen er een verhalenbundel met op het omslag ‘Inclusief de hit Cat Person’, als was het een lp. ‘Cat Person’ zei me niks, maar na wat klikken en googelen kwam ik erachter dat het een verhaal was dat in 2017 in The New Yorker verscheen en door meer dan een miljoen mensen werd ‘gedeeld’ op sociale media. Her en der staat: ‘door een miljoen mensen werd gelezen’, maar delen en liken op Facebook is nog niet hetzelfde als lezen. Net als het kopen van boeken niet eens echt heel veel zegt over het lezen van boeken.

De auteur, Kristen Roupenian, kreeg een droomvoorschot en een contract voor twee boeken. (Alhoewel: het was iets met heel veel nullen, het lijkt mij voor een beginnend auteur een nachtmerrievoorschot, zoiets waar je alleen maar zwetend van wakker kan schieten en nooit meer een letter op papier krijgt.) Het eerste is er nu en hulde: het is een verhalenbundel, waarin ‘Cat Person’ niet mocht ontbreken natuurlijk.

In navolging van mijn eigen strenge regels mag ik de bundel niet achter elkaar uitlezen (verhalenbundels moet je gedoseerd tot je nemen voor het beste resultaat) en dus ga ik nu de helft van de bundel tot Boek van de Week uitroepen. En ook op één been is het voor Roupenian een gelopen race, want wat een geweldige verhalen schrijft die vrouw. Ze schiet alle kanten op, van duister naar vrolijk, van cynisch naar absurdistisch, van ironisch naar sadistisch. Eigenlijk is ‘Kattenmens’ nog het meest normale, ja, misschien wel bijna saaiste verhaal dat in de bundel staat. Het gaat over student Margot die gaat daten met de iets oudere Robert – een eigentijds sprookje met veel ge-app en mislukte seks. Eigenlijk ben ik wel weer verrast dat juist dit verhaal zo’n vlucht nam, maar het is heel erg op de tijdgeest geschreven. Het gaat over verwachtingen, man-vrouwverhoudingen en de vraag waar de macht ligt. Het is een goed, degelijk verhaal, met veel herkenbare elementen, maar als ik het destijds had gelezen had ik niet per se heel erg tandenknarsend zitten wachten tot haar bundel eindelijk verscheen.

Pas echt opgetogen werd ik van haar andere verhalen, die luchtig beginnen maar al snel gek en duister worden en dan van het duister dat ik eigenlijk niet meer goed durf te lezen in bed, maar het toch doe. Of het nu een totaal ontsporend verjaarspartijtje is of een ouderwets sprookje over een prinses die maar niet kan beslissen met wie ze zal trouwen: Roupenian lokt je met haar lichtvoetige toon mee naar plekken waar je vroeger niet mocht komen van je moeder.

Volgende week, op 14 februari, begint de achtste Week van het Korte Verhaal. Tegen die tijd heb ik de bundel helemaal gelezen en ik weet nu al: deze bundel krijgt een ereplaatsje op onze verhalentafel.

_____

Je weet dat je dit wil is geschreven door Kristen Roupenian
Vertaald door Tjadine Stheeman
Verschenen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29

 

1 REACTIE