Home Kunst Kristina Vårlid wint Grachtenfestival Conservatorium Concours

Kristina Vårlid wint Grachtenfestival Conservatorium Concours

0
Gitariste Kristina Vårlid hoort dat ze het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017 heeft gewonnen. Foto Ronald Knapp.

Gitariste Kristina Vårlid is de winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017. Tijdens de finale streden zes studenten in de Amsterdamse NedPhO-Koepel om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Kristina die studeert aan Conservatorium in Groningen, wint onder meer een optreden tijdens het Grachtenfestival 2017, een tour langs Nederlandse concertzalen en een geldbedrag van € 5.000.

Juryvoorzitter en harpist Remy van Kesteren vond de kwaliteit van de kandidaten hoog: ‘De kandidaten zaten dicht bij elkaar, het waren heel goede kandidaten.’ Hij roemde het spel van Kristina: ‘Ze speelde heel sensitief, heel gevoelig en liet op een heel mooie manier de gitaar horen.’ De Publieksprijs ging met 36 procent van de stemmen naar saxofonist Jos Baggermans, die studeert aan het ArtEZ Conservatorium. De saxofonist wint daarmee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2017 en een tour langs zeven Nederlandse concertzalen – samen met de winnaar van de Vakjuryprijs.

De finalisten werden door de jury beoordeeld op instrumentbeheersing en repertoirekeuze. Daarnaast beoordeelt de jury de manier waarop de musicus zich presenteert aan het publiek. De finalisten kregen enkele weken voor de finale een presentatietraining van Ab Nieuwdorp, presentator op NPO Radio 4 en artistiek adviseur van het Grachtenfestival.

Al twintig jaar biedt het Grachtenfestival een podium aan jonge musici, waarbij het Conservatorium Concours de plek is waar conservatoriumstudenten zich kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen kandidaten af naar de landelijke voorronde, waar een jury vijf kandidaten selecteert voor de finale. De zesde finalist wordt aangewezen door het publiek dat aanwezig is bij de voorronde.