Home Overzicht Waargebeurde verhalen over twee jonge Marokkaanse broers in CBK

Waargebeurde verhalen over twee jonge Marokkaanse broers in CBK

0

In twee jaar tijd schrijft Timen Jan Veenstra vier documentaire theaterstukken, gebaseerd op Amsterdamse verhalen: Kronieken van de Stad. Het tweede deel Kafir is gebaseerd op waargebeurde verhalen over twee jonge Marokkaanse broers uit de Indische Buurt, die zweven tussen twee werelden. In maart is Kafir te zien in het CBK.

Kafir vertelt het verhaal van twee jonge broers. Beiden opgegroeid in een Marokkaans gezin, geboren en getogen in de Indische Buurt – als kleine jongens spelend op het plein bij de Sumatrastraat. Waar Adam de Nederlandse maatschappij optimistisch beschouwt als een plek waar hij zijn dromen kan waarmaken, ziet hij tegelijkertijd het cynisme bij zijn broer Fahd, die meer verlangt van een ‘thuis’ dan slechts een stuk grond waar een huis staat.

In juli 2017 ging het eerste deel van het theatervierluik in première op Over het IJ Festival, genaamd Tussen Werven en Hotels. Het is een verhaal over Amsterdam Noord, dat met lovende recensies werd ontvangen.

Wanneer Fahd het contact verliest met de samenleving en uiteindelijk verdwijnt, naar Raqqa, blijft Adam achter met het lege besef van falen, onbegrip en verdriet. Hoe vind je de kracht en moed om door te gaan, nadat iemand die dichtbij je staat radicaliseert? Hoe blijf je overeind in een maatschappij die jou niet vertrouwt en die je afrekent op de daden van je broer – terwijl je tegelijkertijd probeert om te gaan met de pijn die gepaard gaat met het verlies van een geliefde? Kafir is een intieme dialoog over rouw, broederschap en het accepteren van een werkelijkheid die je liever anders zou zien.

Voor het maken van deze voorstelling interviewde Timen Jan Veenstra gezinnen en bewoners uit Oost, sprak hij met experts en verrichtte hij archiefonderzoek over het onderwerp. Mamoun Elyounoussi en Anouar Ennali spelen de rollen van de twee broers. Mamoun Elyounoussi speelde onder andere in Jihad de voorstelling, Polleke, Pizzamaffia, Sesamstraat en Het paard van Sinterklaas. Voor het laatstgenoemde stuk was hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Anouar Ennali was te zien in onder meer Lijn 32, La Famiglia en Pijnstillers.

Theater Oostblok programmeert de voorstelling niet in het eigen theater maar op locatie in de fraaie hal van het CBK aan de Oranje-Vrijstaatkade in Oostpoort. In de voorstelling worden sommige passages gedeeltelijk in het Marokkaans-Arabisch gesproken.

Kafir gaat op 17 maart 2018 in première.Try-outs zijn er op 15 en 16 maart en er zijn voorstellingen op 18, 21, 22, 23, 24 maart