Home Freelance talent Krzysztof, een bevlogen verteller

Krzysztof, een bevlogen verteller

0

Al tijdens zijn studies Franse literatuur en kunstgeschiedenis begon Krzysztof met het geven van rondleidingen door musea. Hij merkte dat hij mensen lange tijd kan boeien door op een open en interactieve manier over kunst te spreken, en door dwarsverbanden aan te wijzen.

Naast de rondleidingen verzorgt hij nu ook lezingen en colleges, in wel zeven(!) verschillende talen en over allerhande kunsthistorische onderwerpen: van de invloed van het symbolisme tot de ontwikkeling van de graffiti. Hij past zijn verhalen altijd aan het publiek aan. “Ik geef bijvoorbeeld lezingen over Zaanse onderwerpen aan een Zaans publiek. Denk aan Monet in de Zaanstreek of het nieuwe postmoderne stadshart van Zaandam.”

Ontmoeting met Krzysztof

Ken je het gevoel dat je bij een lezing of een film zit en je voortdurend moet vechten tegen de slaap? Dat je uit alle macht probeert je aandacht erbij te houden, maar dat het eenvoudigweg niet lukt? Het is een ellendig gevoel. En ik had me er al op ingesteld om er weer eens aan onderworpen te worden. Ik ging namelijk naar een liefst zes(!) uur durende lezing/minicursus van kunsthistoricus Krzysztof, over kunst in de Gouden Eeuw.

Gelukkig was de ruimte waar de lezing werd gehouden – de Krugerkamer, middenin de Transvaalbuurt – niet bedompt, maar lekker licht en koel. Dat was een meevaller. Maar belangrijker was dat Krzysztof een bevlogen verteller bleek, die voortdurend het publiek bij zijn verhaal betrok. In prettig tempo voerde hij ons van de Utrechtse carravaggisten naar de doorkijkjes van Pieter de Hoogh, de rommelige huishoudens van Jan Steen en de landschappen van Jacob van Ruysdael. Ook wees Krzysztof ons op de vele verborgen verhalen die in de iconografie van zeventiende-eeuwse schilderijen te vinden zijn; als je weet waar bepaalde voorwerpen en gebaren naar verwijzen, blijken sommige schilderijen ineens meer seksuele toespelingen te bevatten dan de gemiddelde Married with children-aflevering.

Nee, vervelen deed Krzysztof niet. Hij legde dwarsverbanden tussen schilderijen, poneerde gewaagde stellingen, gaf originele kijkopdrachten en antwoordde uitgebreid op vragen uit de zaal, zonder dat zijn afgesproken tijdschema ervan in de war raakte. En op het hoogtepunt van de cursusdag verraste de van oorsprong Poolse Krzysztof ons door fout- en accentloos een oud-Hollands gedicht van Vondel voor te dragen. Uit zijn hoofd – alsof het niets was.

Na afloop bleek ik niet de enige die enthousiast was over Krzysztofs lezing. Voor een medecursiste was het de vijfde keer dat ze een kunstlezing of museumrondleiding van Krzysztof had bezocht. ‘Ik weet vrij veel over de Gouden Eeuw, maar Krzysztof helpt me mijn kennis te activeren.’ Een andere cursiste bevestigde dat Krzysztof haar had weten te boeien. ‘Ik kan heel gauw wegdromen, maar dat is me vandaag geen moment overkomen.’ Het was alsof ik mezelf hoorde spreken.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin | Bureau Boeiend | www.bureauboeiend.nl | Agenda |

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here