Home Nieuws uit Artis Kuiken van gewone jaarvogel komt in Artis uit dichtgemetselde holle boom

Kuiken van gewone jaarvogel komt in Artis uit dichtgemetselde holle boom

0
Jaarvogelkuiken wordt gevoerd.

Deze week is het kuiken van de gewone jaarvogel (Rhyticeros undulatus) uitgevlogen in het Vogelhuis in Artis. Deze vogel maakt op een bijzondere manier een nest. Het koppel bouwt een broedplaats in een holle boom waarbij de vrouw zichzelf volledig inmetselt, op een kleine spleet na. De man voert de vrouw gedurende vier maanden via de boomspleet. Dat gebeurde deze week.

Beeld Artis, Ronald van Weeren

Het kuiken heeft bijna drie maanden met de moeder doorgebracht in de uitgeholde boom en is inmiddels al bijna even groot als een volwassen jaarvogel. De vogels hebben zichzelf met hun snavels uit het dichtgemetselde gat getikt, waarna het kuiken voor het eerst de vleugels heeft uitgeslagen. Het jaarvogelkuiken heeft inmiddels de grootte en het dieet van een volwassen jaarvogel, maar is ondanks zijn formaat nog niet volgroeid of zelfstandig. Zo blijft de jonge vogel na het verlaten van het nest nog enkele maanden bij de ouders.

In mei kwam het kuiken uit het ei en werd door een spleet gevoed.

Het geslacht van de gewone jaarvogel is te herkennen aan zijn kleur. Het mannetje heeft een prominente gele keelzak, het vrouwtje een blauwe. Jaarvogelkuikens lijken op mannetjes, maar de snavel is smaller. Ook ontbreekt nog de opmerkelijke hoorn op de snavel. De transformatie naar een volwassen verenkleed begint met ongeveer zeven maanden na het uitvliegen en duurt tot ongeveer drie jaar.

Het geslacht van het kuiken wordt bepaald aan de hand van genetisch materiaal uit de veren. Binnenkort zal duidelijk zijn of het een man of vrouw is. De jaarvogel leeft in de bossen in Aziƫ. Met dit kuiken draagt Artis bij aan het Europese fokprogramma van de gewone jaarvogel.

Op de video is te zien hoe de moeder en het kuiken uit het ingemetselde nest breken.