Home Wonen Kun jij je losmaken van je telefoon?

Kun jij je losmaken van je telefoon?

0

Afgelopen zomer toen ik de buitendeur achter me dichttrok om boodschappen te gaan doen, werd ik aangesproken door de overbuurman. Het was een warme dag, dus hij was slechts gekleed in een korte broek. Hij vroeg me of ik hem een ladder kon lenen. Hij was namelijk de heg aan het snoeien, zijn kinderen hadden de deur dichtgetrokken en hij bleek geen sleutel op zak te hebben. Op de eerste etage stond een raam open. Vandaar zijn verzoek om een ladder, maar zo’n hoge ladder heb ik niet.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Of hij dan even zijn vrouw mocht bellen. Natuurlijk. ‘Loop maar even mee naar binnen, buurman.’, waarop de buurman me verbaasd aankeek.
‘Ga je naar buiten zonder je mobiele telefoon?’, vroeg hij.
‘Ja, natuurlijk, want vandaag is mijn vrije dag.’, antwoordde ik.
‘Wat heerlijk dat je zonder telefoon weggaat.’, was zijn wat aparte reactie daarop.
‘?’ was het enige wat ik dacht op dat moment. ‘Dat kun jij ook doen, hoor.’, zei ik nog, maar ik geloof dat hij dacht dat ik een buitenaards wezen ben in een zeer gedigitaliseerde wereld waar velen denken dat je altijd bereikbaar moet zijn.

Tip

Ga op digitaal dieet en doe dit stapsgewijs. Kijk bijvoorbeeld elke ochtend pas op je telefoon als je ontbeten hebt en zorg dat je minstens een half uur voor het slapen gaan offline bent.

Toch blijk ik niet de enige te zijn. Of liever gezegd, er lijken meer mensen te zijn zoals mijn buurman die graag minder online zouden willen zijn, maar geen idee hebben hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen. En het is zo heerlijk. ’s Ochtends als je wakker bent niet meteen naar je telefoon grijpen, maar rustig wakker worden tijdens het ontbijt met een boek, krant of aandacht voor je gezinsleden. Ook ’s avonds is het prettig niet tot laat naar een telefoon- of laptopscherm te turen en ontspannen je bed in te stappen.
Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Streng zijn. Streng voor jezelf en streng voor anderen. Sta jezelf dagelijks toe onbereikbaar te zijn. Meld dit als het nodig is bij anderen, zodat ze weten dat je af en toe offline bent en dat ze weten wanneer je wel bereikbaar bent. Houd ook heel goed voor ogen wat constant online zijn jou te bieden heeft en wat het je kost. En dan praat ik niet alleen over geld, maar ook over tijd, energie en stress. Vraag je af waarom je altijd bereikbaar zou moeten zijn en wat dit toevoegt aan je leven. Word je leven er echt makkelijker van of is het juist beter je zo nu en dan terug te trekken (‘uit de cloud te komen’) en jezelf, je vingers en je hersenen pauze te geven?