Sandra Hueber besloot na zeven jaar haar baan bij de NS als commercieel ontwikkelaar in te ruilen voor het opstarten van haar eigen bedrijf Bright Up. Dat houdt zich bezig met het leuker maken van buitenruimten waaronder fietsroutes, parken en het havengebied.
Tekst Lida Geers | Foto’s Lida Geers, Leen Pauwels, Sandra Hueber en Vincent Basler | IJopener
Het idee voor het aantrekkelijk maken van fietsroutes is bij Sandra Hueber ontstaan tijdens het regelmatig fietsen van IJburg naar Amsterdam-Oost. Het stuk over de Ringdijk werd door haar als saai ervaren. Toch was er steeds één lichtpuntje onderweg. Een schaartje halverwege de route afgebeeld op het wegdek, dat de indruk wekt dat het een stukje uit de weg knipt. Voor haar een ijkpunt op de weg naar Oost. ‘Als er langs een fietsroute meerdere kunstwerken staan, heb je meer afleiding en lijkt de route korter.’
Hier is onderzoek naar gedaan en daar kwam uit dat fietsers liever een leuke langere route fietsen dan een korte maar saaie. Bovendien blijkt dat fietsers de tijd niet meten aan de klok maar aan de verschillende herkenningspunten onderweg. Het eerste project voor haar was dan ook de route tussen IJburg en Amsterdam-Oost in stukken verdelen door creatieve ingrepen.
‘Ik doe wat ik ben en waar ik zelf blij van word’
Dat werden er drie. Aan het begin van de Nesciobrug aan de kant van IJburg staat een elektriciteitshuisje dat niet een schoonheidsprijs verdient. Dat is het eerste cadeautje voor de fietsers geworden. Het is visueel ingepakt met cadeaupapier waarop kleine fietsjes afgebeeld staan. Aan de kant van het fietspad lijkt het pakje te zijn opengescheurd. Sandra: ‘Jammer dat graffiti-spuiters vinden dat hun kunst boven alles verheven is, want zij hebben het huisje bespoten met verf die niet te verwijderen is. Natuurlijk precies aan de kant die naar het fietspad gericht is.’
Op de Ringdijk werden twee projecten geplaatst. Een boom met grote gekleurde bellen en een aantal lichtmasten langs de route vol met gekleurde vogelhuisjes. Het was niet de bedoeling dat er vogels in zouden broeden, maar een paar zijn er toch door vogels als huisvesting gebruikt. Dit hele project is gefinancierd door middel van crowdfunding.

Verborgen dieren
Op het een volgt vaak het ander, en Sandra kreeg een verzoek van Martin Melchers, stadsecoloog, om eens na te denken over de grote betonnen putten in het Diemerpark. Of daar iets mee gedaan kon worden. Sandra vertelt dat die putten, negen in totaal, vierkante betonnen blokken zijn van één bij één meter. Daar moest dus iets mee gebeuren. Omdat het Diemerpark bekend staat om zijn grote biodiversiteit besloot Sandra iets te gaan doen met ‘verborgen dieren’. Iedere put werd aan vier zijden beschilderd met de activiteiten van een en hetzelfde dier, zoals wat eet het, hoe krijgt het jongen en andere specifieke kenmerken. Op een van de putten is de vos afgebeeld die onder andere goed kan zwemmen, wat weinig mensen weten. ‘De kleuren van de schilderingen bestaan uit heel veel groentinten zodat ze passen bij de omgeving. Verder hebben we gekozen voor deze onderwerpen, zodat het ook nog educatief is voor de vele schoolkinderen die daar op excursie komen.’ Het geld voor dit project kwam van bedrijven en de gemeente.
Liefdesplek in Nederland
Omdat Sandra in eerste instantie dingen oppakte die haar aan het hart lagen, leek haar werk min of meer op vrijwilligerswerk: ‘Uiteindelijk start je een bedrijf en woon je op IJburg, maar toch. Je kunt dit soort dingen niet blijven doen als vrijwilliger.’ Haar bedrijf kreeg echt voet aan de grond toen Havenbedrijf Amsterdam haar de opdracht gaf: creëer een aantal aantrekkelijke zit- en uitzichtlocaties in de Petroleumhaven voor werknemers, schippers en recreanten. Bright Up werd partner in het samenwerkingsverband FietsCoalitie met onder andere Havenbedrijf Amsterdam en TNO. Hierin werd Sandra ervoor verantwoordelijk om de fietsroutes in het gebied van Sloterdijk, Westpoort naar Zaanstad aantrekkelijker te maken.
Bright Up heeft vervolgens een fietspromotie en een visie voor Westpoort en Zaanstad ontwikkeld. Onderdeel is de fietsbeleving en de service voor fietsers in het gebied te vergroten. Een van de manieren om dit te doen is het plaatsen van een fietsreparatiezuil en picknicktafels. ‘De fietsreparatiezuil stond nog maar net, toen er al iemand met een lekke band gebruik van kwam maken. Maar ook de picknicktafels worden veel gebruikt door de mensen voor wie ze bedoeld zijn’, stelt Sandra tevreden vast. ‘Het is de bedoeling dat de mensen geïnteresseerd raken in dat gebied en erachter komen hoe prettig het is om daar te fietsen. Er zijn goede fietspaden en er is veel ruimte en veel groen.’

Een recent project in dat gebied is de plaatsing van het ‘Kissing Couple XXXL’. Dit grootste liefdeskoppel van Nederland, bij de Hempont, hoopt dé liefdesplek van Nederland te worden. Het verzacht het stoere havengebied en maakt de snelfietsroute tussen Amsterdam en Zaanstad de moeite van het fietsen waard.
Een ander project dat Bright Up als FietsCoalitie heeft gedaan is het fietsvriendelijk maken van de fietstunnels in hetzelfde gebied. Ze werden opnieuw bestraat en kregen meer ruimtegevoel door het plafond lichtblauw te schilderen, alsof het de lucht is. De wanden kregen met trompe-l’oeiltechniek kijkgaten met geschilderde doorzichten naar kenmerkende en leuke plekken uit de omgeving. ‘De verlichting is nog een puntje van discussie, maar dat komt ook wel goed.’
Spin in het web
Sandra vertelt dat zij altijd zoekt naar kleine maar creatieve ingrepen. Vaak kunnen een mooi kunstwerk, een creatieve eyecatcher of andere accenten al heel veel doen. Zij heeft als spin in het web een groep mensen om zich heen waarop zij een beroep kan doen. Onder hen zijn professionele kunstenaars, technisch ontwerpers, architecten, retailspecialisten, grafisch ontwerpers, crossmediale bedrijven, theatermakers, filmmakers en horecaondernemers. Regelmatig valt de naam Saske van Eerden, ruimtelijk vormgever, die haar vaak assisteert. Op dit moment ligt er weer een nieuwe uitdaging op haar bordje: de fietsroutes in de Bijlmer interessant maken en wel zo, dat je er graag fietst en niet verdwaalt. Want lekker fietsen in een aantrekkelijke omgeving is toch het fijnste dat er is, vindt Sandra.
Check www.brightup.nl
