Home Overzicht Kunstenaar Aat Veldhoen overleden. Hij werd 84 jaar

Kunstenaar Aat Veldhoen overleden. Hij werd 84 jaar

0

Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij stierf gisteren in het bijzijn van zijn vrouw Hedy d’Ancona en kinderen. Veldhoen woonde en werkte in ‘Huis Veldhoen’ aan de Wittenburgergracht.

De kunstenaar kon na een zware beroerte in 2004 zijn rechterhand niet meer gebruiken, waarna hij zichzelf leerde tekenen en schilderen met zijn andere hand. Veldhoen heeft acht kinderen uit drie huwelijken. Hij was sinds 1997 samen met voormalig PvdA-minister Hedy d’Ancona.

Jong begonnen net schilderen
Aat Veldhoen kreeg het kunstenaarschap met de paplepel ingegoten. Zijn vader die kunstschilder was, bracht zijn zoon op jonge leeftijd in aanraking met de kunst en stimuleerde hem te gaan schilderen. Al op de lagere school was Veldhoen een begenadigd tekenaar.

Rotaprenten voor 3 euro
Tijdens de jaren zestig maakte Veldhoen furore met grafisch werk. Hij bedacht een rijdende kunsthandel en verkocht zijn ‘rotaprenten’ vanaf een bakfiets. Met de verkoopprijs van 3 gulden bond hij de strijd aan met de burgerlijke kunsthandel. De handel ging aan zijn eigen succes ten onder en Veldhoen richtte zich vanaf begin jaren zeventig vooral op beeldhouwen en schilderen. In 2000 werkte Aat Veldhoen een maand in het atelier van Rembrandt in het Rembrandthuis. Hier begon hij weer te werken met grafische technieken.

De abri van bus 22
Veldhoens werk spreekt tot de verbeelding door het realisme, de technische uitvoering en de persoonlijke en trefzekere stijl van tekenen. Bijzonder werk is de serie van de abri op de Wittenburgergracht. Vanuit zijn woonkamer op de eerste verdieping kijkt Veldhoen naar de abri van lijn 22. Door de jaren heen heeft Aat Veldhoen deze abri en de mensen die er wachten, geportretteerd. Deze serie met veel grafiek en tekeningen toont de verschillende Nederlandse weersomstandigheden en een grote variëteit aan buurtbewoners.I

Bijzondere exposities
In 2011 organiseerde CBK Amsterdam aan de Oranje-Vrijstaatkade een grote expositie met etsen, tekeningen, schilderijen, keramiek en beelden van Veldhoen. Tijdens die expositie was het mogelijk de woning van Veldhoen te bezoeken. Zeven jaar eerder, toen Veldhoen zeventig werd, exposeerde het Rembrandthuis een grote verzameling van zijn werk. In het Rijksmuseum werden in 2014, vijftig jaar na de lancering van het ‘rotaprentenplan’ rotaprenten getoond.