Home Kunst Kunstenaars nemen nepnieuws en meer onder de loep

Kunstenaars nemen nepnieuws en meer onder de loep

0

Op 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Kunstenaarscollectief ‘Ondertussen in de Kweekschool’ neemt in aanloop naar de verkiezingen de vage grens tussen waarheid en leugen in de politiek onder de loep, tijdens een speciale verkiezingssalon. Een team van con-analisten zal de persoonlijke diagnose van het publiek stellen, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de komende verkiezingen en het verdere verloop van de toekomstige geschiedenis.

Een wolk van ‘fake news’, euroscepsis, xenofobie, extremisme, propaganda en trolling pakt zich samen boven de aardbol. Nepnieuws in combinatie met nieuwe marketingtechnieken scheppen mogelijkheden voor etnocentrische leiders om hun boodschap te verspreiden over u, de ontvangers.

Wat is hiervan de uitwerking op onze geest? Welke natuurlijke mechanismen treden in werking wanneer zij wordt blootgesteld aan wazige onzekerheden en dreigingen? Geobserveerd door de bril van de wetenschap, wordt het mogelijk deze beladen kwestie te bekijken zonder erover te oordelen. No taboos, nur Salonfähigkeit!

In deze salon duiden wij met behulp van de psychoanalyse en met futuristische inslag de menselijke reactie op de huidige tijdsgeest. Ook zal er een vaccin geïntroduceerd worden, dat zielenrust en een juiste keuze garandeert, wanneer Nederland drie dagen later het rode potlood ter hand neemt.

In aanloop naar deze salon functioneert de façade van de Kweekschool aan de Plantage Middenlaan als een levensecht twitter-billboard, vanwaar voorbijgangers bestookt worden met prikkelende slogans, oproepen en leuzen, refererend aan de huidige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

NHM Verbindt: Inoculate Now! in  Studio Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 27, op 12 maart, 14.00 uur inloop en aanvang 14.30 uur.