Een paar jaar geleden was er veel discussie over de toekomst van de kunst in de metrostations van de Oostlijn. Aanvankelijk wilde de gemeente het grootste deel van die kunst verwijderen om nog strakkere en moderne stations te realiseren. Daartegen kwam protest vanuit bewonersorganisaties en de erfgoedwereld. Heemschut maakte zich sterk voor behoud van de metrokunst. Het ensemble van kunst in de stations als totaliteit is uniek in ons land. Uiteindelijk besliste de gemeenteraad, dat de bedreigde kunst behouden diende te blijven. Ook kwam er budget vrij voor de restauratie van de kunstwerken.
Tekst Jaap Kamerling
Intussen zijn de eerste kunstwerken gerestaureerd en herplaatst. Heemschut is echter zeer teleurgesteld in een recent besluit om een belangrijk kunstwerk niet terug te laten keren op de oude plek. Dit betreft de grillig gevormde gele plaatwerken, die tegen de perronoverkappingen van het bovengrondse station Van der Madeweg in Oost waren geplaatst. Het kunstwerk is van de hand van beeldhouwer Cornelius Rogge. Werk van zijn hand is aanwezig in de collecties van het Stedelijk Museum en Kröller-Müller. Op dit moment is het kunstwerk gedemonteerd en opgeslagen. Tijdens het werk aan het metrostation is ontdekt dat er in de jaren tachtig giftige verf (Chroom-6) is gebruikt om het werk geel te kleuren.
Grondig renoveren
Herplaatsing in de huidige toestand kan niet. Na een grondige renovatie – oude verf stralen en opnieuw schilderen met een veilige gele verf- is herplaatsing echter goed mogelijk. Deze stap wil men echter niet zetten omdat zo’n ingreep kostbaarder is dan een normale behandeling. Schatting is dat het circa 45.000 euro kost. Tevens is men van mening, dat de kunstwerken straks minder zichtbaar zin omdat de perronoverkappingen langer zijn geworden.
Gemeenteraad aan zet
Het idee is nu om het kunstwerk op kosten van de gemeente af te voeren en terug te geven aan de inmiddels 84-jarige kunstenaar. Daarmee wordt het probleem van de giftige verf verplaatst, wordt het ensemble van de metrokunst aangetast en is Amsterdam een kunstwerk van een befaamd kunstenaar kwijt. Heemschut is het niet eens met de argumentatie van de gemeente en wil, dat de gemeenteraad zich hierover uitspreekt.
De raad nam nog vorig jaar een initiatiefvoorstel van D66, SP en PvdA aan voor het behoud van monumentale wandkunst in Amsterdam. Het afvoeren van dit kunstwerk botst met dit besluit.