Home Kunst Kunstwerk van 82 meter op gevel Bommerhuis

Kunstwerk van 82 meter op gevel Bommerhuis

0

Het grootste canvassteigerdoek ter wereld is sinds vrijdag te zien aan de gevel van het Jan Bommerhuis in de Wibautstraat. Het is een kunstwerk van Paulien Oltheten, die winnaar is van een wedstrijd onder oud-studenten van de Rijksakademie. Met de prijs wil de projectontwikkelaar Boelens de Gruyter een podium bieden aan toptalent uit de kunst. Tot eind maart hangt het doek van 82 bij 12 meter aan de gevel. Achter die gevel van het pand waar de Hogeschool van Amsterdam was gevestigd, bouwt de ontwikkelaar 162 appartementen.

Beeld Eddy Ellert

Paulien Oltheten selecteerde acht foto’s uit haar collectie die rust uitstralen en vulde daarmee de hele gevel. Een jury, waarin onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan, Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum en Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, bepaalden welk ontwerp de op de gevel van het gebouw te zien zou zijn.

Met de prijs wil de projectontwikkelaar een podium bieden aan toptalent uit de kunst, dat zich in Amsterdam heeft kunnen ontplooien. Directeur Maarten de Gruyter: ‘Op deze manier willen wij bijdragen aan de omgeving en daarmee de beleving van dit inspirerende gebied van de stad. Amsterdam staat altijd wel ergens gedeeltelijk in de steigers, op deze manier kunnen we van dit ongemak iets moois maken én een kans bieden aan kunstenaars.’

Amsterdam heeft een groot kunstaanbod, maar deze kunstwerken zijn vaak alleen in musea te zien. Door dit gigantische grote canvas wordt kunst ook buiten de museumdeuren zichtbaar en wordt de Wibautstraat een museum. Steigerdoeken die meestal worden gezet als reclamemateriaal, kunnen nu ook worden gebruikt als kunstvorm. Met een formaat van ruim 1.600 vierkante meter is dit podium voor de kunstenaar in de Wibautstraat meteen uniek in de hele wereld. Mooi zo’n kunstwerk in plaats van vaak schreeuwerige commerciële boodschappen.