Home Overzicht Langdurige begeleiding voor kinderen met obesitas

Langdurige begeleiding voor kinderen met obesitas

0

Een op de vijf Amsterdamse kinderen lijdt aan obesitas en bijna tien procent daarvan aan morbide obesitas. Zij worden letterlijk ziek van het ernstige overgewicht. Om deze kinderen passende zorg te geven, hebben gemeente, Zilveren Kruis en andere betrokken professionals afgesproken om met een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige van het Ouder- en Kindteam te gaan werken. Dier is contactpersoon voor alle betrokken professionals, overlegt met het gezin welke zorg nodig en passend is en houdt over meerdere jaren in de gaten hoe het met het kind gaat. Zilveren Kruis betaalt de komende drie jaar de proef met de centrale zorgverlener.

‘Overgewicht is niet hetzelfde als een gebroken been, waarbij je een vast protocol kan toepassen’, legt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruisuit. ‘Elk kind dat te zwaar is, zit in een andere situatie. Het is belangrijk om naast de medische risico’s ook naar de omgeving van het kind te kijken. Dat vraagt maatwerk per kind, samen met het gezin.’ Zo’n 70 procent van de Amsterdammers zijn bij Zilveren Kruis verzekerd maar ook Amsterdammers met een andere verzekeraar kunnen voor deze zorg in aanmerking komen.

Lange adem
‘We zijn enthousiast over het besluit van onze zorgverzekeraar’, zegt Wethouder Zorg, Eric van der Burg. ‘Zilveren Kruis en Amsterdam bundelen de krachten om Amsterdamse kinderen gezond te laten opgroeien. Behandeling van overgewicht is een zaak van de lange adem. Deze kinderen moeten jaren achter elkaar in beeld blijven en begeleid worden zodat ze structureel hun leefstijl kunnen veranderen. Nu kan dat.’ Dit jaar komen de 2.300 zwaarste kinderen, degenen met morbide obesitas, in een zorgtraject. In 2017 volgen de kinderen met obesitas. Uiteindelijk zouden in 2033 alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht moeten zijn.