Home Kunst Lantaarnpalen met vrolijke lampenkappen klaar voor festival

Lantaarnpalen met vrolijke lampenkappen klaar voor festival

0

Blije gezichten op de Bredeweg en Hogeweg. Het komende Bredewegfestival is nu niet alleen zichtbaar op affiches maar ook op straat. De buurt is omgetoverd tot één grote, gezellige huiskamer met kleurige lampenkappen op de lantaarnpalen. ‘Binnen wordt buiten en buiten wordt binnen’, zegt beeldend kunstenaar Gemma van den Broek, ontwerper van de lampenkappen. Voor het eerst nu op alle lantarenpalen op Hogeweg.

Beeld Corrie Groen en Annelies Buurman

Gemma van de Broek vormt samen met haar man Harro van Weert het creatieve team achter de lampenkappen. Waar Gemma gaat over vorm, kleur en beeld, zorgt Harro voor de technische realisatie en de materialen. Zij sturen gezamenlijk een heel team van vrijwilligers aan bij de productie en het ophangen van de kappen. ‘We hangen ze half april op en halen ze uiterlijk 3 mei weer weg. We vinden het niet passend ze op 4 mei met Dodenherdenking te hebben hangen.’

Vanaf tweede Paasdag
Op de ochtend van tweede Paasdag stonden de vrolijk gekleurde lampenkappen klaar op het Hogewegplein om weer opgehangen te worden. Voorzien van trappen en ladders trad een team vrijwilligers aan om de lantaarns van feesttooi te voorzien. Kinderen die met hun ouders voorbij kwamen werden er helemaal blij van. De lampenkappen hebben een duidelijk uitwerking op de buurtbewoners. De buurt begint zich op te maken voor het festival der festivals.

Zij zag het licht…
Al jarenlang maakt Gemma van den Broek deel uit van de vaste ploeg die het Bredewegfestival organiseert. Zij is medeverantwoordelijk voor de feestelijke aankleding van het festivalterrein. Samen met anderen werden ontwerpen voor vlaggen en vaandels gemaakt. De lantaarnpalen werden bescheiden versierd. Gemma kreeg echter steeds meer de behoefte ‘iets groots’ te ontwerpen. Totdat het haar op een donkere winteravond opviel dat de voet van de lamp in haar huiskamer verdacht veel leek op de lantarenpalen in de straat. Zij zag het licht…

Poëzie onder de lampenkap
Het is een genoegen om ’s avonds door de feestelijk verlichte grote ‘huiskamer’ te wandelen. Het idee ‘Binnen wordt buiten en buiten wordt binnen’ is door Gemma van den Broek verder uitgewerkt met Poëzie onder de lampenkap’. Want zoals je thuis onder de lamp in je luie stoel kunt zitten lezen, zo kan dat op straat ook. Samen met de Linnaeus Boekhandel nodigt ze dichters uit om,  gezeten in een luie stoel onder een lampenkap op het Hogewegplein, voor te lezen uit eigen werk. Op 24 april om 21.30 uur gebeurt dat alweer voor de vijfde keer.