Home Overzicht Lekker doorwerken hier

Lekker doorwerken hier

0

Zijn we een arbeidzaam volkje in Oost? Ondernemen we, zijn we zzp’er, loonslaaf of werkloos? En hoeveel verdienen we eigenlijk? De IJopener duikt in een onderwerp waarvan we allemaal het naadje van de kous willen weten, maar wat we niet aan onze buurtgenoten ‘dorsten’ te vragen.

Tekst Lisa Scheerder | Illustratie Josien Vogelaar | IJopener

Eerst maar eventjes de harde realiteit van de rest van de stad. In Amsterdam-Zuid is het gemiddelde inkomen het hoogst, ruim 26 procent boven het gemiddelde Nederlandse inkomen. Alsof dat al niet genoeg is, is dit inkomen ook nog eens met 7,6 procent gestegen het afgelopen jaar. Vlak daarna, op de tweede plaats, komt Centrum, en wij in Oost bezetten de derde plek.

In Oost komt het gemiddelde inkomen nagenoeg overeen met het gemiddelde in Nederland, West zit er iets onder en Nieuw-West, Noord en Zuidoost zitten er fors onder, van 13 procent in Nieuw-West oplopend tot wel 23 procent in Zuidoost. In West zijn de meeste zzp’ers gevestigd (14.187), gevolgd door Zuid (12.707) en Oost staat op drie (11.627).

De meeste ondernemingen zijn te vinden in Zuid (23.854), dan komt Centrum en Oost staat met 18.152 ondernemingen op de derde plaats. Hekkensluiter is Zuidoost met 7303 ondernemingen. Zuidoost doet het wel goed als het gaat om het aantal werkende personen in een stadsdeel: 80.619. Kennelijk gaat het hier om een beperkt aantal ondernemingen met veel werknemers. De meeste personen werken in Zuid, ruim 111.000, Oost komt wat achteraan, op de vijfde plaats met ruim 61.000 personen die werken in ons stadsdeel.

Oost staat op de vierde plek als het gaat om het aantal startende ondernemers, de meeste ondernemers starten in West, de minste in Zuidoost. In stadsdeel Centrum, West en Zuid zijn meer mannen dan vrouwen werkloos, in Nieuw West, Noord en Zuidoost meer vrouwen dan mannen, en alleen in ons eigen stadsdeel zijn er evenveel mannen als vrouwen werkloos. De percentages verschillen behoorlijk per stadsdeel, van 5 procent in Oost tot 9,5 procent in Zuidoost.

Het aantal bijstandsuitkeringen is in West het hoogst, daarna komt Nieuw-West, Zuidoost en Oost staat op de vierde plek. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is in Nieuw-West het hoogst, daarna komt West en Oost staat op de derde plek. Het aantal jonggehandicapten is in Nieuw-West het hoogst, gevolgd door Oost. West heeft het hoogste aantal werkloosheidsuitkeringen, gevolgd door Nieuw-West en Oost staat op de derde plek. Procentueel heeft in Oost 10 procent van de personen van 15 tot 65 jaar, een uitkering. Dat lijkt misschien veel, stedelijk bezetten we de vijfde plek.

We zijn een redelijk arbeidzaam volkje in Oost, we hebben behoorlijk wat ondernemers en zzp’ers, een (relatief) lage werkloosheid en doen een relatief beperkt beroep op een uitkering. Afwijkend is het aantal jonggehandicapten, dat is opvallend hoog in ons stadsdeel. Blijft natuurlijk de hamvraag: hoeveel verdienen we nu eigenlijk? Wel, het Amsterdams gemiddelde besteedbare inkomen per huishouden is 36.800 euro. Wij in Oost zitten op 37.900 euro. Een derde plek, zoals gezegd. Voor degene die het echt wil weten: dat is 7.600 euro minder dan de koplopers in onze stad, onze zuiderburen. Wat echt zuur is, is dat echt in elk stadsdeel de man meer verdient dan de vrouw, ook bij ons. In Oost verdienen de mannen 9.000 euro meer dan de vrouwen. Het kan nog erger, natuurlijk in Zuid: daar verdienen de mannen 22.000 euro meer dan de vrouwen. Wij van de IJopener geloven niet dat je daar trots op moet zijn.