Leerlingen van het Metis Montessori aan de Mauritskade gaan in de laatste twee weken van het schooljaar leren reanimeren via het lesprogramma ‘de 6-Minutenles’ van de Hartstichting. De leerlingen van het tweede leerjaar leren hoe ze borstcompressies kunnen toepassen, mond-op-mond-beademing kunnen geven en een AED kunnen gebruiken. De reanimatielessen worden gegeven door de eigen leerkrachten van Metis. Zij hebben een cursus die is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatie Raad.
Reanimeren is niet moeilijk, je kunt het leren. Onderzoek wijst uit dat iemand van 13 à 14 jaar (vanaf het tweede leerjaar of hoger van het voortgezet onderwijs) fysiek sterk genoeg is om goede borstcompressies te geven. De 6-Minutenles is door de Hartstichting speciaal ontwikkeld voor jongeren en is geschikt gemaakt voor digiborden. De leerkrachten kunnen deze lessen zelf verzorgen.
Mensen in nood helpen
Marjo Haarsma, docent biologie op het Metis: ‘Omdat het Metis leerlingen wil opleiden tot wereldburgers is de jaarlijkse deelname aan het lesprogramma vanzelfsprekend. De school leert kinderen inzien dat iedereen kan bijdragen aan de maatschappij. Het helpen van mensen in nood is daar een onderdeel van en dat vinden de leerlingen ook.’
Wekelijks 300 hartstilstanden
De Hartstichting strijdt ervoor dat meer mensen een hartstilstand overleven. Het is heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen – jong en oud – kunnen reanimeren, want elke week worden driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door binnen de eerste zes minuten 112 te bellen, te reanimeren en te defibrilleren, vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk.