Home Overzicht Lessen programmeren stimuleren getalenteerde kinderen

Lessen programmeren stimuleren getalenteerde kinderen

0
Leerlingen met de Raspberry Pi. Beeld Anko Stoffels.

Talentvolle kinderen uit de Indische Buurt krijgen de kans zich te storten in de wereld van robots en computers. Vandaag startte de eerste les van Cyber Pi, een vooruitstrevend naschools lesprogramma gericht op talentvolle groep 8’ers uit de buurt. Deze kinderen leren programmeren op een bijzondere computer: de Raspberry Pi. Elf leerlingen van groep 8 van de Valentijnschool, De Waaier en de J.P. Coenschool volgen de lessen bij Cybersoek op het Timorplein.

‘In de Indische Buurt wonen veel gezinnen met sociale problemen en daardoor is er niet altijd genoeg aandacht voor bovengemiddeld intelligente kinderen’, legt Niels Huijbregts uit. Hij is bestuurslid van Cybersoek en medewerker van XS4ALL, een van de partners van het programma. ‘De kinderen vervelen zich tijdens de lessen op school of worden thuis niet begrepen, bijvoorbeeld omdat hun ouders een taalachterstand hebben. Het programma Cyber Pi helpt deze jongens en meisjes hun talenten te ontdekken en geeft ze een kijkje in hun eigen toekomst als ze kiezen voor een technische opleiding. Het project Cyber Pi ligt in het verlengde van CyberLab, een eerder project waarvan de tweede editie in februari 2016 is afgerond. Schoolprestaties en -advies van de kinderen zijn naar aanleiding van dit project zichtbaar verbeterd.’

Eerste Nederlandse lesprogramma
Raspberry P is een single board computer die in Engeland is ontworpen speciaal voor het onderwijs. Cyber Pi is het eerste Nederlandse lesprogramma dat programmeren inzet om het beschikbare potentieel van kinderen, op het vlak van bèta en techniek, naar boven te brengen. Het programma neemt een voorschot op de vraag of programmeren in de toekomst vast onderdeel moet worden van het Nederlandse basisonderwijs. Cybersoek ontwikkelt  daarbij een praktisch handboek voor leerkrachten dat hen ondersteunt bij het zelfstandig aanbieden van programmeren in het basisonderwijs, en komt zo tegemoet aan de grote vraag vanuit het basisonderwijs naar lesmateriaal.

De Raspberry Pi, een single board computer ontworpen in Engeland speciaal voor het onderwijs, waarmee de kinderen die het lesprogramma van Cyber Pi volgen. Na tien lessen kunnen zij bijvoorbeeld eigen minispelletjes in Minecraft maken, of een machine om een huisdier mee te voeren, of een schatkist die alleen opengaat door middel van gezichtsherkenning.
De Raspberry Pi, een single board computer ontworpen in Engeland speciaal voor het onderwijs, waarmee de kinderen die het lesprogramma van Cyber Pi volgen. Na tien lessen kunnen zij bijvoorbeeld eigen minispelletjes in Minecraft maken, of een machine om een huisdier mee te voeren, of een schatkist die alleen opengaat door middel van gezichtsherkenning.

Programmeren in het basisonderwijs
Het programma haakt ook aan bij een bredere maatschappelijke discussie: moet programmeren een vast onderdeel worden van het basisonderwijs? Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes tekende in mei 2015 een Codepact, waarmee programmeren – het lezen en schrijven van de toekomst – zo snel mogelijk verplicht wordt in het basis- en voortgezet onderwijs. Volgens Kroes is de noodzaak om het digitaal onderwijs te verbeteren groot, omdat er nu al een fors tekort is aan technische specialisten. Het kabinet heeft als doel gesteld techniek als vast onderdeel aan te bieden in het basisonderwijs in 2020. Ondanks deze voornemens en de vraag vanuit basisscholen naar lesmateriaal over programmeren is dat nog nauwelijks te vinden. Cyber Pi brengt daar nu verandering in: het programma Cyber Pi dient als voorbeeld hoe programmeren kan worden opgenomen in het basisonderwijs.

Voorlopers in technologische ontwikkeling
Cyber Pi is een samenwerking tussen Stichting Cybersoek, de Universiteit van Amsterdam en internetprovider XS4ALL. Cybersoek is initiatiefnemer en organisator van het programma. De UvA en XS4ALL leveren een wezenlijke bijdrage doordat studenten en medewerkers van XS4ALL tijdens de lessen hun expertise overdragen aan de kinderen.

Aaliyah Vrij, Senanur Erdem en Abenet Tegegn volgen bij meester Bas Beemsterboer het speciale lesprogramma Cyber Pi.Beeld Elmer van der Marel