Home Overzicht Leuk een uurtje langs bij de buurvrouw op de Borneolaan

Leuk een uurtje langs bij de buurvrouw op de Borneolaan

0

Er zijn allerlei manieren om je buren te leren kennen. Zo gaat Lot Bierens elke maandag een uurtje langs bij Khawla Hammad op de Borneolaan. Dan wordt er niet alleen gezellig koffie of thee gedronken, er wordt vooral hard gewerkt.

Tekst Gaby van der Mee | Foto Liesbeth Dingemans

De Soedanese krijgt Nederlandse les van haar buurvrouw. ‘Ik kwam bij haar vorig jaar om voor te lezen aan twee van de drie kinderen’, vertelt Lot. ‘Dat was een project van de school. Khawla zat er wel bij als ik voorlas, maar ze verstond er niets van, ze kon ook geen Nederlands lezen. Daar werd ze erg onzeker van. Toen ik hoorde over het Amsterdams Buurvrouwen Contact, dat je als vrijwilliger bij mensen thuis les kunt geven, heb ik me direct aangemeld.’

‘Ik heb daar een korte introductiecursus gevolgd, dan krijg je de basiskennis hoe je de lessen het beste kunt aanpakken. Khawla is een snelle leerling. We doen veel oefeningen uit het boek, maar praten ook over ditjes en datjes. Ze moet leren hele zinnen te maken dus niet meer zeggen ‘Ik boodschappen’, maar ‘ik ga boodschappen doen.’ Khawla knikt ondertussen instemmend en lacht veel. Ze begrijpt wat er gezegd wordt en kan ook wel het een en ander duidelijk maken. Haar man is stoffeerder, zij wil later ook gaan werken. Maar eerst moet ze nog inburgeren.

Lot werkte als producent bij een muziekfabriek. Waarom koos ze voor dit vrijwilligerswerk? ‘Je wilt toch iets doen voor je medemens. Ik woon hier in de buurt. Ik kies niet voor vrijwilligerswerk dat eigenlijk een verkapte baan is, maar dan zonder salaris. Dit vind ik leuk om te doen zo een op een bij iemand thuis, dan ik zie de kinderen nog regelmatig. We hebben veel lol, het is een manier om je buren te helpen en je leert elkaar op die manier kennen. Zij leert over mijn gewoontes en ik over die van haar. Zo horen we nu dat Khawla als kind nooit heeft leren fietsen omdat in Soedan alleen de mannen fietsen! Maar die schade gaat ze binnenkort inhalen in het Flevopark want daar worden fietslessen gegeven.’ Met hulp van Lot wordt ze steeds actiever. ‘We zijn laatst ook al naar de bibliotheek geweest.’

Wil jij ook les geven aan vrouwen thuis, groepjes vrouwen of mannen in de buurt, ga dan voor meer informatie naar www.abcamsterdam.org. Daar staat wanneer er weer basiscursussen zijn. Of bel het kantoor 020 320 2710.