Home Overzicht Lezingen haken in op vooroordelen en stereotypen over Noord-Korea, China en Japan

Lezingen haken in op vooroordelen en stereotypen over Noord-Korea, China en Japan

0

Mariska Stevens kent het Verre Oosten als cultureel antropoloog. In haar eigen Amsterdam Oost verzorgt zij lezingen en debatten rondom wat ver van ons bed gebeurt, maar die ons niet onberoerd laten.

Tekst Lennie Haarsma 

Mariska Stevens is cultureel antropoloog en woont al 42 jaar in Amsterdam- Oost. In de komende maanden vertelt zij in haar eigen wijk over de vooroordelen en stereotypen die er bestaan over landen als Noord-Korea, China en Japan in debatcentrum De Jungle. Ze heeft lange tijd in China gewerkt en organiseert seminars en workshops met betrekking tot Chinese cultuur en business. Maar ze geeft ook trainingen en conferenties voor alternatieve (en andere) genezers in het omgaan met autoriteit in behandelingsrelaties. Ze schildert, ontwerpt en schrijft.

‘Iedere generatie moet haar eigen democratie vormen’

Dutch Cows and Chinglish
Haar boek ‘The Sensed and the Unsensed’ richt zich op het verdwijnen van het individuele lichaam in de Westerse wetenschap.  Interculturele communicatiestijlen en misverstanden over communicatie tussen China en Nederland komen aan de orde in het boek ‘Why Dutch Cows Do Not Speak Chinglish’.

Zij vertaalde oude Chinese gedichten. Met het boek ‘Guanyin, compassie is een individuele keuze’ leverde zij een eigentijdse benadering van de Guanyin boeddha en een Nederlandse vertaling van Guanyin’s honderd orakel gedichten. Zij bepleit een vrijer en ruimer begrip omtrent bronnen van oosters religieuze, filosofische en levensbeschouwelijke teksten en presenteert casestudies over cross-culturele communicatie in A sense of culture. In januari- februari verschijnt haar nieuwste boek getiteld ‘Van therapeuten en dingen die voorbijgaan’.

Genieten

Bij het daglicht gefluisterde verzen,
Bij de maan gezongen liederen.
Ontmoetingen met spel en plezier.
Zulke omstandigheden zijn zeldzaam
en niet te behouden.
Geniet, kom samen en vier het leven.

(gedicht van Guanyin uit het boek ‘Guanyin, compassie is een individuele keuze’ van Mariska Stevens)

Individu en democratie
Het doctoraal onderzoek van Stevens in 1984 had als thema de receptie van alternatieve geneeswijzen in de reguliere gezondheidszorg. In haar werk daagt ze de westerse wetenschap uit zich rekenschap te geven van de dominante neiging tot ontkenning van de levende ervaring van individuen.

Stevens betwijfelt in hoeverre in Nederland democratie bestaat. Zij heeft een duidelijke mening over hoe iedere generatie daar een eigen vorm aan moet geven. ‘Democratie aan zichzelf overgelaten vervalt heel snel tot een vanzelfsprekend machtsmechanisme. Iedere generatie dient haar eigen democratie bewust te vormen en ieder individu kan niet anders dan realisatie van het spanningsveld tussen macht, gehoorzaamheid, zelfbeschikking en keuzeverantwoordelijkheid herontdekken. Samenleving, cultuur noch politiek systeem draagt dit als vanzelf aan.’

Vergeten oorlog
De drie lezingen die Stevens verzorgt in De Jungle gaan in op de vooroordelen en stereotypen die bij een breed publiek leven over Noord-Korea, China en Japan. Doel is tevens dat mensen meer oog krijgen voor de individualiteit in de samenleving.

De eerste lezing is al geweest. Op 18 oktober was Noord-Korea onderwerp van gesprek, de lezing werd mede verzorgd door Jan van der Putten. De januari-lezing besteedt aandacht aan de biologische landbouw in China met als gastsprekers Gabriela Versteeg (Zakelijk China) en Jaap Post (Agricultural Economic Research Institute).

In de mei-lezing staat het voor velen onbekende bloedbad van Nanjing centraal, dat plaatsvond in 1937 in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Mariska noemt dit wel de ‘vergeten oorlog’, omdat men in Nederland bij de Tweede Wereldoorlog alleen aan Europa denkt, terwijl die oorlog zo veel meer slachtoffers in andere gebieden en andere culturen heeft gekend, zoals in Indonesië, Japan en China.

Check  www.crossroadculture.com | www.jungle.amsterdam