Home Kunst Licht klassiek en goede sfeer

Licht klassiek en goede sfeer

0

IJopener gaat graag op visite bij koren, fanfares en bandjes. We luisteren en zingen een partijtje mee. Buurvrouw en ik wonen nog niet zo lang in Amsterdam, we houden van zingen en willen ook meer mensen leren kennen. Zingen in een koor ligt dan voor de hand. Maar wat zoeken we in een koor? Mooi repertoire, leuke mensen, niet te ver fietsen en biertje na afloop.

Tekst Hannie Raaff | Foto Arjen Poortman | IJopener

Anders dan ik heeft buurvrouw een ruime zangervaring. Toen ze nog in het hoge noorden woonde, zong ze in het Toonkunstkoor. In Amsterdam bleken de klassieke koren geen sopranen nodig te hebben. Gelukkig vond ze Koor aan ’t IJ. Dit koor zingt klassieke muziek uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Romantisch werk. Het ligt prettig in het gehoor en je kan je voorstellen dat deze liedjes eens door de oude adel gezongen werden, of in de herbergen waar grote kannen wijn rondgingen.

Ik fiets met buurvrouw naar het Gamelanhuis aan de Veemkade, waar de koffie en thee al klaarstaan. Om 20.00 uur begint de repetitie. Eerst worden spieren en stemmen losgemaakt. Daarna begint het serieuze werk. Nieuwelingen krijgen een plek naast hulpvaardige, ervaren koorleden.

Vierstemmig
Het eerste lied dat gezongen wordt heet Down by the Sally Gardens. Oef, dat valt me niet mee. Bij het koor Zeeburg Zingt waar ik eerder op bezoek ging, kon ik meteen uit volle borst liedjes van Jules de Korte meezingen, maar dit is andere koek. Het lied wordt vierstemmig gezongen en ik vind dat het prachtig klinkt. Maar dirigent Marja Oldenhave zegt dat het beter kan. De i’s en de e’s mogen minder scherp klinken en dat derde zinnetje moeten we zachter zingen. Als het lied voor de derde keer wordt ingezet, heb ik de melodie min of meer te pakken. Af en toe wijst de dirigent een paar leden aan die naar voren komen om een couplet alleen te zingen, of met z’n vieren. Ze vinden het nog leuk ook.

Oefenen met computer
Dit koor wil goed zingen en heeft daar wat voor over. Regelmatig een uitvoering. Een paar keer per jaar een avond zangtraining om de techniek te verbeteren. Er zijn leden, zoals buurvrouw, die veel ervaring hebben. Daarnaast zijn er onervaren zangers zoals ik. Die moeten er wel flink aan trekken en thuis oefenen, met behulp van een computerprogramma. De computer zingt jouw partij stukje bij beetje voor en jij zingt het na. Als dat lukt, schakelt het programma de andere partijen in en is het net alsof het koor in je huiskamer zingt. Zo krijg je zelfvertrouwen en alle waardering van je medezangers! Na de repetitie vraag ik de meest ervaren koorleden of ze niet liever een Groot Werk zouden zingen, een requiem van Fauré of de Mattheus Passion. Even is er die aarzeling. ‘Misschien wel, maar de sfeer is hier geweldig’, is hun antwoord. En nu op naar het biertje.

Koor aan ’t IJ repeteert iedere dinsdagavond van 20.00-22.00 uur. Kosten zijn € 30 per maand incl. koffie en thee. In de vakantieperiode betaal je niets. Zie voor meer informatie www.kooraanhetij.nl